Gyártók Óva int a Kínával szakítástól a Stellantis vezére

Óva int a Kínával szakítástól a Stellantis vezére

autopro.hu/V.M. | 2023.07.06 11:17

Óva int a Kínával szakítástól a Stellantis vezére

Fotó: Stellantis Global Newsroom

A Stellantis vezetője, Carlos Tavares szerint Kína azon döntése, hogy korlátozza egyes félvezetőkben és elektromos járművekben használatos fémek kivitelét, nem adhat okot a nyugati vállalatoknak a kínai függőségük felszámolására.

Hirdetés

A pekingi kormány határozata szerint augusztus 1-től engedélyköteles lesz a gallium és germánium nyersanyagok exportja. A lépés sokak szerint újabb ellátási lánci zavarokat helyezett kilátásba az enyhülő chiphiány és a világjárvány hatásait követően.

A kínai döntésre reagálva Carlos Tavares elmondta, hogy nem tudja támogatni a kínai beszállítói kapcsolatok teljes megszakítását. „Nem vagyok a Kínáról való teljes leválás híve” – közölte a Stellantis STLA Medium elektromos platformjának bemutatóján.

„Ez nem realisztikus, és nem is áll a nyugati vállalatok érdekében. Úgy gondolom, hogy csupán olyan területeket kell találnunk, ahol lenyugodhatunk és kölcsönösen előnyös megállapodásokra juthatunk” – folytatta a vállalatvezető.

Megmaradtak a jó kapcsolatok

A Stellantis, annak ellenére, hogy a világ negyedik legnagyobb autógyártója, csak elhanyagolható részesedéssel rendelkezik Kínában, a világ vezető autópiacán. Ugyanakkor több kínai beszállítóval is együttműködik, olyanokkal is, melyek galliumot és germániumot használnak a neki szállított termékekben.

„Nem állunk háborúban egyik kínai beszállítóval sem” – mondta Tavares, aláhúzva, hogy az Európai Unió és Kína közti feszültségek növekedése ellenére is jó kapcsolatot ápolnak kínai partnereikkel. „Az Európai Unió dolga, hogy együttműködjön a kínai hatóságokkal a megoldás érdekében” – tette hozzá a Reuters által idézett felszólalása során.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink