Gyártók Összehúzzák a nadrágszíjat a Volkswagennél

Összehúzzák a nadrágszíjat a Volkswagennél

autopro.hu/P.B. | 2023.05.24 06:18

Összehúzzák a nadrágszíjat a Volkswagennél

Fotó: Volkswagen Newsroom

A Volkswagen Csoport euromilliárd értékű megtakarítási programot tervez fő márkája, a Volkswagen számára. A cél a jövedelmezőség növelése, a pénzzel az elektromos átállást szeretnék megalapozni. Sajtóértesülések szerint a program legalább hárommilliárd euróval növelheti az éves eredményt.

Hirdetés

A Volkswagen megszorítási terve mellett a modellpaletta átrendezésétől is bevételeinek növelését várja. Ezek az intézkedések magukban foglalják az új modelleket és a gyártás összehangolását a Csoport testvérvállalataival, a Škodával, a Seattal és a VW haszongépjárműves leányvállalatával.

„Úgy látjuk, hogy márkánk – minden erőssége ellenére – nem áll elég szilárd gazdasági pozícióban” – mondta Thomas Schäfer márkafőnök az alkalmazottaknak küldött belső levelében. Hozzátette: a termelés összehangolásával az autógyártó évente akár egymilliárd eurót is megtakaríthat. „Nem a márkákhoz, hanem a platformokhoz igazítjuk üzemeinket. Ez határozza meg, hogy mely modelleket hol gyártják” – jelentette be Schäfer.

A program nem jár leépítésekkel – számolt be céges körökre hivatkozva a Handesblatt. Az autógyártónak azonban hosszú távon kevesebb alkalmazottra lenne szüksége, mivel a vállalat elektromos járművek gyártására tér át, ami kevésbé munkaigényes. A létszámcsökkentés a részleges nyugdíjazás és a távozó dolgozók nem pótlása által valósulna meg.

Az Audi és a Porsche tartja el a Volkswagent

Schäfer „több mint négy százalékra” tette az eladások működési megtérülésére vonatkozó célt a Volkswagen esetében. Az első negyedévben a márka azonban ezt sem tudta tartani, és csak háromszázalékos eladási megtérülést hozott. Ez azt jelenti, hogy lényegében még mindig a Porsche és az Audi nyereségéből finanszírozzák a VW működését, de ez nem működhet hosszú távon.

A Volkswagen márka mintegy 120 ezer embert foglalkoztat csak Németországban. Legutóbb, 2022-ben 4,5 millió autót szállított le, ami a Csoport összértékesítésének csaknem a fele. A VW Csoport átstrukturálása már megkezdődött: május elején Oliver Blume, a VW Csoport vezérigazgatója kilátásba helyezte a Cariad informatikai leányvállalat szinte teljes igazgatóságának leváltását. A szoftveregység problémái évekkel késleltették az Audi és a Porsche termékbevezetését.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink