Gyártók Óriásit veszített értékéből a Tesla

Óriásit veszített értékéből a Tesla

autopro.hu/V.M. | 2023.01.02 08:18

Óriásit veszített értékéből a Tesla

Fotó: Tesla

A Tesla olyan belső és külső tényezőkkel szembesül, melyek veszélyt jelenthetnek piaci pozíciójára. Ebben a helyzetben a vállalat piaci kapitalizációja nagy mértékben csökkent 2022 utolsó negyedévében.

Hirdetés

A pénzügyi hírekkel foglalkozó Finbold elemzése szerint december 26-án a Tesla piaci értéke 388,87 milliárd dollár volt, ami több mint 52 százalékkal, egészen pontosan 436,32 milliárddal marad el az október 1-én mért 825,19 milliárdtól.

Ez már önmagában is jelentős csökkenés, a rivális gyártók értékével összevetésben azonban még nagyobbnak tűnik. A 436,32 milliárd dollár mintegy másfélszer több, mint a Tesla tíz legnagyobb villanyautó-gyártó riválisának összevont értéke, ami 280,78 milliárd dollár volt 2022 utolsó negyedévében.

A fő riválisok között van a kínai BYD közel 93 milliárd dollár kapitalizációval, a Stellantis 45 milliárddal és a Great Wall Motors 24,5 milliárddal, de a listán találjuk még a Rivian és a XPeng autógyártókat is közel 17 és 8,6 milliárd dollár értékkel.

Kipukkan a lufi

A Finbold szerint a Tesla kilátásait az infláció, a kamatemelések, a geopolitikai feszültségek és a recessziós félelmek rontják. Ezenfelül elemzők rámutattak, hogy a Tesla „részvénylufija” éppen kipukkad miután 2020-ban történelmi csúcsot ütött meg az árfolyam.

A Finbold szerint a Tesla piaci kapitalizációját a közeljövőben számos tényező fogja meghatározni, mindenekelőtt az, hogy a gazdasági helyzet javulásba vált-e.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink