Gyártók Óriási sztrájkra készülnek az amerikai autógyártóknál

Óriási sztrájkra készülnek az amerikai autógyártóknál

autopro.hu/V.M. | 2023.08.17 07:21

Óriási sztrájkra készülnek az amerikai autógyártóknál

Fotó: Ford Media Center

Körülbelül harminc nap múlva lejár azon kollektív szerződés, melyet a legnagyobb amerikai autóipari szakszervezet, a United Auto Workers (UAW) kötött a három nagy amerikai autógyártóval. Ha nem sikerül időben megállapodni az új szerződésről, az gyártóknál sztrájkok kezdődhetnek, melyek előkészületei már most elkezdődtek.

Hirdetés

A Ford, a General Motors és Stellantis mintegy 150 ezer dolgozóját képviselő UAW tagjai most augusztus 24-ig szavazhatnak arról, hogy feljogosítják-e a szakszervezetet sztrájkok szervezésére.

Shawn Fain, az UAW elnöke egy Facebookon folytatott megbeszélésen a felhatalmazás megadására szólította a dolgozókat, hozzátéve, hogy azzal megmutatnák az autógyáraknak, hogy „elegünk van abból a sz@rból és szemétből, amit le akarnak nyomni a torkunkon.”

A megbeszélésen az erős szavak használatától korábban sem visszariadó Fain kifejtette továbbá, hogy az autógyártókkal folytatott tárgyalások eddig kevés eredményre vezettek. Ahogy arról az autopro.hu is beszámolt, a Stellantis ajánlatát Fain élő adásban szemétnek nevezte, majd egy szemetesbe dobta azt.

Nem engednek a követelésekből

Az UAW célja egyebek mellett, hogy növelje a fizetések és a dolgozóknak járó juttatások összegét, továbbá, hogy elérje, a kezdő munkavállalók és a régóta munkaviszonnyal rendelkező kollégák egyenlő bérezésben részesüljenek.

A szakszervezeti követelés egészen pontosan négy év alatt 40 százalékot meghaladó fizetésemelést tartalmaz, amit Fain szerint a gyártók kétségkívül biztosítani tudnának, ha akarnák. „A céljaink egyértelműek, a vállalatok megengedhetnék maguknak azokat, és bőven van ideje a három nagy autógyártónak ahhoz, hogy komolyan vegyék a tárgyalásokat” – fogalmazott.

A detroiti autógyártók azt közölték, hogy egy olyan megállapodásra törekszenek, mely igazságos a dolgozókra nézve, ugyanakkor elegendő rugalmasságot biztosít számukra a létszámcsökkentéssel járó elektromos átállás idején.

Sokat veszítenének a gyártók

Sok elemző szerint annak az esélye, hogy munkabeszüntetésre kerül sor, meghaladja az 50 százalékot. A Deutsche Bank számításai szerint a sztrájk hetente 400-500 millió dollárra tehető bevételkiesést okozna mindhárom érintett gyártónak.

Ami azt illeti, az UAW felkészült az elnyúló sztrájkra: a Reuters által idézett számok szerint a munkabeszüntetés alatt a dolgozóknak fizetett heti kompenzáció összegét fejenként 500 dollárra emelte, illetve több mint 825 millió dollárt különített el erre a célra. Ez körülbelül 11 heti munkabeszüntetésre lenne elég, amennyiben a szakszervezet minden tagja csatlakozna az akcióhoz.

A mostani kollektív szerződés szeptember 14-én jár le, vagyis addig kell egyezségre jutnia a munkáltatói és munkavállalói oldalaknak. „Az, hogy lesz-e sztrájk a következő hónapban, teljes mértékben a három nagy autógyártón múlik” – mondta Fain.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink