Gyártók Óriási költséghátrányban a Ford

Óriási költséghátrányban a Ford

autopro.hu/V.M. | 2023.05.23 15:17

Óriási költséghátrányban a Ford

Fotó: Ford Media Center

Az amerikai Ford Motor bemutatta stratégiai tervét modellpalettája nyereséges módon történő elektrifikálásáról, megpróbálva meggyőzni kétkedő befektetőit, akik a tetemes költséghátrány ledolgozását is látni szeretnék.

Hirdetés

A befektetői napon tartott beszédében John Lawler, a Ford pénzügyi vezetője elismerte, hogy nem teljesítették minden korábban kitűzött céljukat, ami miatt megingott a befektetők bizalma. Hozzátette: „Bizonyítanunk kell. Beszélhetünk róla (a jövőbeli eredményekről), de bizonyítanunk kell.”

A többek között 2026-ra évente 2 millió elektromos autó gyártását előirányzó elektrifikációs célok elérése mellett a Fordnak a jelentős költséghátrányával is kezdenie kell valamit.

Jim Farley vezérigazgató már korábban is beszélt a vállalati folyamatok túl alacsony hatékonyságáról, a mostani eseményen pedig ismét megerősítette, hogy a vállalat még mindig több „felesleggel és költséggel” működik, mint vetélytársai. Ez a többlet a Ford saját becslései szerint 7 milliárd dollárra tehető.

Részben a költségcsökkentés végett küld el több ezer európai dolgozót a vállalat, amely idén mintegy 3 milliárd dollár veszteségre számít villanyautós üzletágából.

Biztosított lesz a lítiumellátás

A költségcsökkentésben segíthet az akkumulátorgyártáshoz szükséges lítium „baráti áron” történő beszerzése, amit előre megkötött beszerzési megállapodások tehetnek lehetővé.

A Ford most több lítium-hidroxid vételére irányuló megállapodást is bejelentett. A partnerek egyike az Albemarle Corp lesz, mely öt éven át összesen 3 millió e-autóhoz elegendő nyersanyagot fog biztosítani. Egy másik cég a Nemaska Lithium, mely 11 évre kötött megállapodást a Forddal – derül ki a Reuters beszámolójából.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink