Gyártók Óriási gyorstöltő-hálózatot épít a Stellantis

Óriási gyorstöltő-hálózatot épít a Stellantis

autopro.hu/V.M. | 2021.11.18 08:22

Óriási gyorstöltő-hálózatot épít a Stellantis

Fotó: Stellantis Media

A terveknek megfelelően halad a Stellantis Atlante projektjének megvalósítása, ami Dél-Európa legnagyobb gyorstöltő-hálózatának kiépítését foglalja magába.

Hirdetés

A francia PSA és az olasz-amerikai FCA idei egyesülésével megalakult Stellantis még júliusban, az elektrifikációs stratégiájának ismertetésekor jelentette be az Olaszországra, Franciaországra, Spanyolországra és Portugáliára kiterjedő töltőhálózat építését.

Az első állomást októberben, Olaszországban adták át. A 100 és 175 kilowatt közti teljesítményű töltőkből álló hálózat első 700 állomásának helyéről már döntés született, mintegy hetven építése pedig már folyamatban van.

Az Atlante projekt hosszú távú célkitűzése 2025-re 5000, míg 2030-ra több mint 35 ezer töltőállomás telepítése főként forgalmas helyeken, sűrűn lakott városi területeken, valamint nagy forgalmat lebonyolító autópályák mentén.

A projekt az olasz, energiatárolási megoldásokat kínáló Nhoa Csoport, illetve annak és a Stellantis-nak a közös vállalata, a Free2Move eSolutions közreműködésével valósul meg. Magukat a töltőket az utóbbi szállítja.

A töltőhálózat különlegessége lesz, hogy a töltők fölé napelemes tetőszerkezetet fognak emelni, lehetővé téve, hogy a járműveket megújuló forrásból származó árammal is töltsék. A napelemekkel nyert, éppen nem felhasznált elektromosságot pedig elektromos autók korábbi akkumulátoraiban fogják eltárolni.

Nagy szükség van az új töltőkre

Az Atlante projekt a Stellantis válasza az Európai Bizottság azon tervére, miszerint 2035-től kizárólag zéró kibocsátású autókat lehet forgalomba helyezni az EU-ban, ami mindenképpen szükségessé teszi a töltőhálózat drasztikus fejlesztését. Utóbbi fontosságát aláhúzza az is, hogy az Európai Autógyártók Szövetsége (ACEA) szerint Európa 225 ezer töltőpontjából mindössze 25 ezer kínál gyorstöltési lehetőséget.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink