Gyártók Óriási fordulat az Audi dízelbotrányában

Óriási fordulat az Audi dízelbotrányában

autopro.hu/P.B. | 2023.07.05 06:16

Óriási fordulat az Audi dízelbotrányában

Fotó: Audi MediaCenter

Annak ellenére, hogy korábban a bírósággal egyezséget kötött, most mégis fellebbez az ellene hozott ítélettel szemben Rupert Stadler, az Audi AG korábbi vezérigazgatója. Stadlert a dízelbotrányban találták bűnösnek.

Hirdetés

Az Audi volt főnöke és két vádlott-társának védői meglepő módon fellebbeztek a müncheni regionális bíróság ítélete ellen. A Gazdasági Büntetőbíróság korábban mindhármukat felfüggesztett börtönbüntetésre és pénzbírságra ítélte a dízelbotrányban elkövetett csalás miatt.

Stadler és P. mérnök esetében a védelem, az ügyészség és a bíróság már megegyezett a tárgyalás során kiszabandó büntetésekről. Stadler ügyvédje, Thilo Pfordte elégedettségét fejezte ki, miután múlt héten kihirdették az ítéletet, miszerint védence megmenekült a börtönbüntetéstől – ezek tükrében különösen érdekes a fellebbezés.

Mindhárom vádlottnak számítania kell arra, hogy a dízelbotrány minden más nyomozásában és folyamatában tanúként hallgatják meg őket, amint az ítélet jogerős lesz. Emellett az igazságszolgáltatás azonnal követelhetné a teljes eljárási költséget, amely az ügyvédek becslése szerint 1,5 millió eurós nagyságrendű.

Meglepő fordulat

Ahogyan arról az autopro.hu korábba beszámolt, Stadlert mulasztásból elkövetett csalás miatt egy év kilenc hónap börtönbüntetésre ítélték, amit felfüggesztettek, emellett 1,1 millió euró megfizetésére is kötelezték. Az ítélet szerint nem ő kezdeményezte a manipulációkat, de arról tudomása volt, és ennek ellenére csak évekkel később lépett fel a gyakorlat ellen. Stadler és az egyik mérnök megegyezett a bírósággal az ítélet előtt.

Az ügyészség csak az Audi korábbi motorfejlesztési vezetője, Wolfgang Hatz elleni ítélet ellen fellebbezett, rá három év és két hónap börtönbüntetést kért. A Gazdasági Büntetőbíróság Hatzot két év próbaidőre és 400 ezer euró megfizetésére ítélte – írja az Automobilwoche.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink