Gyártók Önvezető autókkal a jövő felé: terítéken a BMW legújabb fejlesztései

Önvezető autókkal a jövő felé: terítéken a BMW legújabb fejlesztései

autopro.hu | 2022.09.19 10:20

Önvezető autókkal a jövő felé: terítéken a BMW legújabb fejlesztései

Fotó: BMW Group

A BMW Group egyik legfontosabb célkitűzése, hogy az autókat, az autógyártást és ezáltal a világot is zöldebbé, fenntarthatóbbá tegye. Startup Garage részlegük immár 7 éve működik közre különböző cégekkel kísérleti projektek megvalósításában – az eddig befektetett 4,5 milliárd dollárból 150 kutatás-fejlesztési programot vittek sikerre.

Hirdetés

2022 nyarán egy újabb futurisztikus projekt indult útjára a cég dingolfingi gyárában a BMW 7-es és i7-es modellek bevonásával. A gyártósorról legördülő, épp elkészült autók a fejlesztésnek hála emberi segítség nélkül, önmagukat vezetve jutnak el a szállítójárművekig. A projekt sikere érdekében – a BMW hitvallásához hű módon – három vállalat szakmai szenvedélye találkozott. Az útvonalat a járművek a Seoul Robotics programján keresztül, lézeres érzékelőkkel tapogatják le, az így nyert információkat pedig a svájci Embotech vállalat programja használja fel az útvonal meg- és újratervezésére.

Az autóipar egyre gyorsuló ütemben halad az automatizált gyártási folyamatok és az autonóm járművek irányába. Ez a paradigmaváltás új problémákkal is szembesíti a gyártókat, amelyek közül a legbonyolultabb az automatikus vezetési szoftverek stabil és biztonságos működtetése. A BMW ezen területen zajló legfrissebb kutatási projektje több mint 2 millió euró támogatással kezdődött meg a gyártó bajorországi üzemében.

Tesztek sorával a teljes automatizálásig

A probléma megoldásában a Deggendorfi Műszaki Egyetem és a b-plus techcég együttműködése segíti őket, a teszteket pedig BMW iNext modelleken végzik. Ezek sokfélesége – külalak, felszereltség, futóművek tekintetében – lehetővé teszi, hogy a kísérletek számos különböző változóval történjenek, így az eredményeket vizsgálva általános érvényű tapasztalatok gyűjthetők.

Egyszerre két alprojekt is fut a vizsgálati módszerek fejlesztésére. Az egyik egy olyan tesztfolyamat kidolgozását tűzte ki célul, amellyel vizsgálható, hogy a modern járművek megfelelően értékelik-e a gyártó felhőjéből lehívott forgalmi és időjárási adatokat, illetve a helyes reakciót adják-e rájuk.

Fotó: BMW Group

A másik projekt keretében egy „szoftveres doboz” létrehozásán dolgoznak, amely a jármű elektronikájához kapcsolódva olyan helyzetek szimulációjára képes, melyek a hétköznapokban csak nagyon ritkán fordulnak elő. Ennek köszönhetően megfigyelhető az ilyen sajátos eseményekre adott reakciók minősége, a biztonsági funkciók üzembiztos működése is.

A jövő technológiai jönnek Debrecenbe

A BMW jövőbe mutató technológiáit Magyarországon is használni fogják a jelenleg épülő debreceni iFactoryben, ami a világ eddigi legzöldebb autógyára lesz, abszolút zéró szén-dioxid-kibocsátással. A gyárkomplexumnál folyamatosan zajlik a toborzás, a szervezet legtöbb részlegénél találhatunk nyitott pozíciókat.

A BMW Group Debrecennél megpályázható állásokról és a kiválasztás folyamatáról a karrieroldalukon tájékozódhat, és jelentkezésre is az alábbi linken van lehetőség.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink