Gyártók Oltásra kötelezi munkavállalóit a Stellantis

Oltásra kötelezi munkavállalóit a Stellantis

autopro.hu/D.Á. | 2021.11.24 12:21

Oltásra kötelezi munkavállalóit a Stellantis

Fotó: Facebook/Stellantis

A Stellantis autógyártó konszern élt a jogával, és az Egyesült Államokban dolgozó munkavállalóinak előírta a koronavírus elleni védőoltás felvételét. Már nincs sok idejük cselekedni az oltatlan dolgozóknak – meghatározták büntetésüket is arra az esetre, ha nem oltatják be magukat.

Hirdetés

A Mercedes-Benz, valamint a 32 ezer alkalmazottat felszólító Ford után a Stellantis is kötelezővé teszi a COVID-19 oltás felvételét, amit a hivatalos közlemény szerint 2021. december 4.-ig igazolniuk is kell a munkavállalóknak, 2022. január 5.-ig pedig meg kell kapniuk a második oltást is (ha a vakcina típusa indokolja). Az intézkedés arra a 14 ezer állandó alkalmazottakra vonatkozik, akik nem szakszervezeti tagok. A konszern a műveleteinek 2022-es fellendítésére, az amerikai irodáik újranyitására készülve rendelkezett így.

Az érintett dolgozók 80 százaléka már jelezte, hogy megkapta az oltást. Akik azonban nem teljesítik a feltételeket, azokat 30 napos fizetés nélküli szabadságra küldi a cég, és az elbocsátásukat is kilátásba helyezik.

Az amerikai gyártók kivárnak

Ugyan nagy kormányzati nyomás nehezedik rájuk, a három nagy detroiti autógyártó, a GM, a Ford és a Chrysler nevében eljáró Stellantis a gyári, szakszervezeti dolgozók számára egyelőre nem tették kötelezővé az oltást, de erősen kampányolnak mellette, a maszkviselés szabályait pedig tovább szigorították. A védettségi státuszt a dolgozóknak önkéntes alapon lehet igazolni a gyártók felé a saját érdekükben. Kanadában más a helyzet, ott már mindhárom gyártó előírta az oltást az állandó alkalmazottainak.

A legnagyobb autóipari szakszervezet, a United Auto Workers kampányol az oltás beadatásának népszerűsítése érdekében, de a kötelező oltást továbbra is erősen ellenzik — írja az Automotive News és a Reuters.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink