Gyártók Olcsóbb és könnyebb alumínium ajtókat akar a Renault

Olcsóbb és könnyebb alumínium ajtókat akar a Renault

autopro.hu/V.M. | 2021.01.21 08:18

Olcsóbb és könnyebb alumínium ajtókat akar a Renault

Fotó: Groupe Renault Newsroom

A Renault Csoport és a párizsi székhelyű, alumínium termékeket gyártó Constellium egy új, hétmillió eurós projektbe kezdett az alumíniumból készült gépkocsiajtók súlyának csökkentése érdekében. Az együttműködés segíteni fog a Renault-nak, hogy a jövőben könnyebb és kisebb károsanyag-kibocsátású modelleket tervezhessen.

Hirdetés

A projekt során új alumíniumötvözeteket és a fém zártrendszerű, vagyis hulladék keletkezése nélküli, maradéktalan újrahasznosítását lehetővé tevő megoldásokat fognak fejleszteni.

Az együttműködés célja, hogy a jövőben olyan alumínium gépkocsiajtókat lehessen készíteni, amik 15 százalékkal könnyebbek a mai alumínium ajtóknál, előállításuk nagyobb energiahatékonyság mellett történhet, illetve újrahasznosíthatóak az életciklusuk bármely szakaszában.

További cél az ajtókhoz használt alumínium kilogrammonkénti árának felére szorítása, ami a Renault szerint elengedhetetlen ahhoz, hogy alumíniumot használva a jövőben további súlycsökkentést érhessenek el a járművekben.

A 2023-ig tartó projektben a szoftveres megoldásokat tervező ESI Group, a francia Hegesztési Intézet és a Lorraine Egyetem is részt vesz.

Az ESI Group ajtók virtuális prototípusainak készítésével fog hozzájárulni a fejlesztéshez, kiváltva a konvencionális prototípusokat, azáltal pedig gyorsítva és olcsóbbá téve a fejlesztést.

Kiemelt Partnereink