Gyártók Olcsóbb akkumulátorokra vált a Mercedes

Olcsóbb akkumulátorokra vált a Mercedes

autopro.hu/P.B. | 2021.11.03 06:17

Olcsóbb akkumulátorokra vált a Mercedes

Fotó: Daimler Global Media Site

Olcsóbb, de kevésbé hatékony LFP, azaz lítium-vasfoszfát akkumulátorok használatára áll át a Mercedes a kedvezőbb árfekvésű autói gyártása során. A váltás 2024-től jön, első ízben két már ismert modell frissített verziójában.

Hirdetés

Ola Källenius, a Mercedes-Benz vezérigazgatója egy interjúban beszélt arról, hogy 2024-től az EQA és az EQB modellek legújabb verziójában a gyártó lítium-vasfoszfát akkumulátorokat fog használni. Ezek az akkuk olcsóbbak, nem tartalmaznak például nikkelt, azonban a teljesítményük is kisebb. A drágább modellek esetében – mint például a zászlóshajó EQS – maradnak a költségesebb akkumulátorok.

Källenius szerint az olcsóbb modellek esetében a vásárlók el fogják fogadni az alacsonyabb hatótávolságot. Mint fogalmazott, a Mercedes-nek bőven vannak olyan vevői, akik nem igényelnek luxusautókat a mindennapi utazásukhoz.

A döntés hátterében vélhetően az áll, hogy a Daimler várakozásai szerint a nikkel ára jelentősen megnő a következő években, és így az olcsóbb modellek árát nem tudják fenntartani másképpen.

Nem ismertek a részletek

Az interjúból nem derül ki, hogy ki lenne a Mercedes beszállítója az új akkuk esetében, ahogy az sem, mekkora teljesítménye lenne pontosan ezeknek az akkumulátoroknak. A szakértők várakozásai szerint a CATL ott lesz a Mercedes beszállítói között az LFP akkuk esetében is – írja az electrive.com.

A Tesla már egy ideje használja a CATL lítium-vasfoszfát akkumulátorait, jelenleg csak kínai Teslák esetében, de a jövőben várhatóan a globális piacon is ilyen akkuval készülnek majd a sztenderd hatótávolságú modellek – míg a megnövelt hatótávolság esetében más akkumulátor lehet a befutó.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink