Gyártók Olaszországban is bevezette a duális képzést az Audi

Olaszországban is bevezette a duális képzést az Audi

Panker Gergő | 2015.04.09 06:14

Olaszországban is bevezette a duális képzést az Audi

A Lamborghini és a Ducati, az Audi AG két leányvállalata, új, modern tréningközpontokat nyitott Olaszországban található gyártóegységük területén az Olasz Duális Képzési Rendszeren (DESI) keresztül.

Hirdetés

A résztvevők egy, a német módszerre alapuló kétéves közös oktatási program keretein belül kezdik meg tanulmányaikat.

A Lamborghini és a Ducati egy fontos mérföldkövet ünnepelt a duális képzési program elindításával, amely a Volkswagen Munkaerő Alapítvány (Volkswagen Workforce Foundation), és az olasz oktatásért, egyetemekért és kutatásért felelős minisztérium együttműködésén belül született meg Emilia Romagna térségében.

Az egyetemen töltött első időszakot követően a fiatal résztvevők, főként hátrányos helyzetű családokból érkező tanulók, most megkezdhetik a gyakorlati képzést is az említett vállalatoknál. Ennek céljából a Lamborghini és a Ducati is egy-egy modern tréninközpontot létesített saját gyártóegységének területén.

A hátrányos helyzetű diákokat segítő program keretein belül a hallgatók a Ducati és a Lamborghini kínálatában szereplő modelleken is dolgozhatnak

2014 szeptembere óta a két Audi-leányvállalat egy új, a német modellre alapuló oktatási és képzési folyamat kialakításán dolgozik Olaszországban. A bolognai Fioravanti Belluzzi és az Aldini Valeriani egyetemekkel együttműködésben a két vállalat elindított egy kétéves közös oktatási és képzési programot 48 fiatal számára, és ezzel a mediterrán országban is bevezette a piaci szereplőket és felsőoktatási intézményeket összekapcsoló német duális oktatási modellt. A programot főként a hátrányos szociális helyzetű fiatalok számára hozták létre.

Thomas Sigi, az Audi AG emberi erőforrásokért felelős igazgatósági tagja, illetve Luca de Meo, az Audi AG eladásokért és marketingért felelős igazgatósági tagja látogatást tett a Ducati- és Lamorghini-gyáraknál frissen átadott laborokban.

– A tréningközpontok létrehozásával a csapatunk lenyűgöző eredményt ért el – mondta Thomas Sigi. Az Audi-család tagjai ismét bemutatták, hogy az együttműködésnek köszönhetően mi mindenre képesek akár ilyen rövid idő alatt is. Az elkötelezettségüknek köszönhetően a fiatalok már a gyakorlatban is tapasztalatot szerezhetnek az általuk betölteni kívánt munkakörökben, és egy lépéssel közelebb kerülnek egy biztos jövő megteremtéséhez – folytatta Thomas Sigi.

Luca de Meo hanngsúlyozta: – A Lamborghini és a Ducati két erős márka, amelyek ismertetőjegye a teljesítmény, minőség és a szenvedély. Ezek az értékek mindkét vállalatnál szemmel láthatók a jövőbeli csapat felépítése során is, amikor szakértelmüket továbbadva gondoskodnak a fiatalok sikeres jövőjéről – mondta Luca de Meo.

A gyakorlati képzést megelőzően az Audi AG először helyben gondoskodott 11 helyi tréner és projektvezető kiképzéséről szakmai, módszertani és pedagógiai szempontokból egyaránt. A szociális támogatást nyújtó projekt résztvevőinek lehetősége nyílik, hogy a Ducati és a Lamborghini kínálatában szereplő modelleken dolgozzanak.

A fiatal mérnökjelöltek jelenleg három különböző szakmát tanulhatnak: jármű mechatronikai mérnök, motorkerékpár mechatronikai mérnök és fémmegmunkálásra szakosodott CNC gépészmérnök. A két év elteltével a diákok megszerzik egyetemi diplomájukat, a Ducati, illetve a Lamborghini képesítését, valamint egy állami elismerést a helyi önkormányzattól.

Stephan Winkelmann, az Automobili Lamborghini elnök-vezérigazgatója az esemény kapcsán elmondta:

– A DESI projekt része egy, az elmúlt néhány éve elindított széleskörű vállalati társadalmi felelősségvállalás-stratégiának. A stratégia három tartópillérre a gazdaság, a társadalom és a környezetvédelem, és ezeken keresztül nagy hangsúlyt fektetünk a szakmai képzésre.

Gyakornoki programjainkkal és a helyi iskolákkal és egyetemekkel való kapcsolatainkkal együtt a DESI lehetővé teszi a szakmai kompetenciák fejlesztését a hátrányos helyzetű fiatalok számára azáltal, hogy bevonjuk őket a vállalat szervezetbe és kultúrájába. A tréning jelentős versenyelőnnyel bír, mind az egyének, mind pedig a vállalatok profitálnak belőle – tette hozzá a Lamborghini elnöke.

Claudio Domenicali, a Ducati Motor Holding vezérigazgatója elmondta, hogy a duális képzés kulcsfontosságú szerepet tölt be a vállalat, illetve a Ducati Alapítvány társadalmi felelősségvállalást érintő stratégiájában. Hangsúlyozta:

– A DESI program fontos része annak a stratégiának, amely során a Ducati fenntartható képzési módszerekkel segíti a fiatalok oktatását. Az innovatív duális képzésforma segítségével új normát vezettünk be Olaszország oktatási rendszerébe, amely számos lehetőséget teremt a résztvevők számára. A szociális program kiteljesíti innovatív tréninggel kapcsolatos stratégiánkat, amelynek részét képezi például a járműmérnöki kurzusunk, illetve a „Fisica in Moto“ laboratóriumunk is – mondta Domenicali.

Gunnar Kilian, a Volkswagen Munkaerő Alapítvány elnöke kifejtette:

– Rendkívül elégedettek vagyunk a projekt fejlődésével. Az új tréningközpontban a hátrányos helyzetű fiatalok első osztályú képzésben részesülnek. Ezáltal a hozzájárulunk a dél-európai országok számára oly fontos jövőbeli lehetőségek létrehozásához – hangsúlyozta a Volkswagen Munkaerő Alapítvány elnöke.

A Volkswagen Munkaerő Alapítvány 2 millió eurót fektetett a DESI projektbe, míg az Audi AG, a Ducati és a Lamborghini további 1 millió euróval járult hozzá a projekt létrehozásához. A projekt segítségével az Audi felhasználja a Magyarországon, Belgiumban, Kínában szerzett felbecsülhetetlen tapasztalatait. Az előbb említett országokban a vállalat már honosította a duális oktatási és képzési rendszert. Az Audi nemrég Magyarországon átadta saját egyetemi karát a helyi Széchenyi István Egyetemen.

A mexikói központtal együtt a német gyártónál már 216 fiatal mérnök tanul a német modellre alapuló képzési rendszerben. 2014 őszén az Audi egy új, körülbelül 20 ezer négyzetméteres képzési központot nyitott Mexikóban.

Kiemelt Partnereink