Gyártók Nissan munkások ezrei tüntetnek a spanyolországi bezárások ellen

Nissan munkások ezrei tüntetnek a spanyolországi bezárások ellen

autopro.hu/G.C. | 2020.07.17 12:17

Nissan munkások ezrei tüntetnek a spanyolországi bezárások ellen

Fotó: Nissan Global Newsroom

A japán autógyártó három üzemének bezárása ellen tüntetnek az ott dolgozók Barcelonában. A Nissan közel négy évtizednyi jelenlét után döntött út, hogy elhagyja Spanyolországot, amiben részben szerepe van a Renault-Nissan-Mitsubishi hármasának új stratégiája, mely szerint Európában a Renault kap uralkodó szerepet.

Hirdetés

A tüntetők a spanyol parlament elé vonultak és a spanyol kormány beavatkozását követelték, miközben olyan szlogeneket hangzottak el, mint „a Nissant nem zárják be” és „jövőt a Nissannak most azonnal!”.

Néhányan beöltöztek a világszerte nagy sikernek örvendő „A nagy pénzrablás” című spanyol Netflix-sorozat szereplőinek. Az Europa Press hírügynökség legalább kettőezerre becsülte a résztvevők számát.

A madridi tüntetés előtt az érintettek már többször is utcára vonultak Katalóniában.

Több ezer állást érint

A decemberre tervezett bezárások 2500 közvetlen és 25 ezer közvetett munkahelyet érintenek a szakszervezeti szóvivők szerint. A szolgáltatókat és a beszállítókat már elvesztették.

A Nissan észak-spanyolországi Kantabria régióban található Los Corrales del Buelnában és Madridtól körülbelül 100 kilométerre északnyugatra Ávilában található telephelyek továbbra is működhetnek majd, azonban a Renaulthoz kerülnek. Ezzel körülbelül négy évtized után elhagyja a Nissan Spanyolországot – számolt be az Automobilwoche.

Kiemelt Partnereink