Gyártók Nincs pánikhangulat a Volkswagennél

Nincs pánikhangulat a Volkswagennél

autopro.hu/V.M. | 2023.07.07 08:19

Nincs pánikhangulat a Volkswagennél

Fotó: Volkswagen Newsroom

A Volkswagen figyelemmel kíséri az ellátási helyzetet, miután Kína kettő félvezetőkben és elektromos autókban használt fém exportját is korlátozta, egyelőre azonban nincs szó hirtelen beszállítóváltásokról – erre lehet következtetni a vállalat közleményéből.

Hirdetés

Ahogy arról az autopro.hu is beszámolt, Kína a gallium és a germánium kivitelét is korlátozza augusztus elejétől. Az elektromos átállás és a chipgyártás szempontjából fontos fémekhez való hozzáférés korlátozása egyes vállalatokat arra késztet, hogy átgondolják kínai beszállítói kapcsolataikat.

A Volkswagen, mely szintén felhasználója a fémeknek, azt közölte, hogy „készen áll lépéseket tenni partnereivel együtt, ha muszáj.” A szűkszavú közlemény alapján úgy tűnik, hogy a vezető német autógyártónál egyelőre nem változtatnak a beszállítói kapcsolatokon.

A kettő fém fontosságát ugyanakkor aláhúzta a gyártó szóvivője is, aki hozzátette, hogy a fémek a jövőbeli önvezetési funkciók megvalósításában is szerephez fognak jutni.

A Stellantis vezére, Carlos Tavares ennek ellenére óva intette a nyugati cégeket a kínai kapcsolatok elvágásától, rámutatva, hogy azzal saját érdekeik ellen tennének.

Nyugodtak a chipgyártók

Több chipgyártó is az amerikai-kínai rivalizálás közepette inkább csak figyelmeztető lövésként értékeli a kínai intézkedést, mint komoly fenyegetésként. A tajvani TSMC, a világ vezető szerződéses chipgyártója például a Reuters-nek elmondta, hogy nem számol közvetlen hatásokkal.

Egy másik chipgyártó, az NXP Semiconductors nem számít pénzügyileg kimutatható hatásokra. A vállalat galliumot és germániumot is használ az autóipar és a kommunikációs szektor számára készített chipekhez.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink