Gyártók Nem tervez béremelést az Audi

Nem tervez béremelést az Audi

autopro.hu/Ó.B. | 2022.11.03 11:21

Nem tervez béremelést az Audi

Fotó: Audi MediaCenter

A német autógyártó béremelések helyett az egyszeri adómentes dolgozói kifizetéseket részesíti előnyben – mondta a vállalat humán erőforrás igazgatója.

Hirdetés

A munkavállalók vásárlóereje Németországban már most is nagy nyomás alatt van, októberben 11,6 százalékos volt a fogyasztói árinfláció. A munkaadók azonban nem látnak sok lehetőséget a béremelésre az anyag- és energiaköltségek emelkedése miatt – írja a Reuters.

Az IG Metall német szakszervezet nemrég sztrájkot hirdetett a fém- és villamosipari dolgozók körében, és nyolc százalékos béremelést követel 3,8 millió alkalmazott számára.

A szakszervezet elutasította a munkaadók azon ajánlatát, hogy 3000 eurót fizessenek ki harminc hónapra elosztva, átmeneti megoldásként az inflációval való megküzdés érdekében.

Nem lenne fenntartható a béremelés

Xavier Ros, az Audi HR igazgatója szerint azonban az egyszeri kifizetésekben lehet a megoldás kulcsa, és hozzátette, hogy a növekvő fogyasztói árakra jelentős béremelésekkel való reagálás hosszú távon károsítaná a gazdaságot.

„Amit meg kell vitatni, az az a kérdés, hogy mennyire fenntartható egy ilyen jelentős béremelés, ha átmeneti problémáról beszélünk” – idézte Ros szavait az Automobilwoche német hetilap.

Az Audi a Volkswagen Csoport tagjaként maga nem közvetlen partner a bértárgyalásokban, de a tárgyalások eredményeit átemeli a kollektív bérmegállapodásaiba.

„Nehéz a helyzet, és ezért megértem, hogy ezek a tárgyalások a szokásosnál bonyolultabbak” – tette hozzá Ros.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink