Gyártók Nem sok időt hagyott a dízeleknek a Volvo

Nem sok időt hagyott a dízeleknek a Volvo

autopro.hu/V.M. | 2023.09.19 15:16

Nem sok időt hagyott a dízeleknek a Volvo

Fotó: Volvo Cars Global Media Newsroom

A svéd Volvo Cars hivatalosan is bejelentette, hogy 2024 elején fogja legyártani az utolsó dízelmotorral szerelt autóit, ezzel lépést téve a teljesen elektromos modellpaletta felé.

Hirdetés

„Néhány hónap múlva el fog készülni az utolsó dízelhajtású Volvo autó, az egyik első olyan tradicionális autógyártóvá téve a Volvo Cars-t, mely megteszi ezt a lépést” – írta közleményében a vállalat, mely 2030-ra kizárólag teljesen elektromos modelleket kíván forgalmazni.

2019-ben a Volvo európai eladásainak többségét dízelautók adták, 2022-ben, azaz mindössze néhány évvel később azonban azok aránya 8,9 százalékra esett – derül ki a Reuters által idézett statisztikákból.

Idén augusztusra a Volvo értékesítésének 33 százaléka származott tisztán elektromos és hibrid típusokból. A fennmaradó 67 százalék a benzin- és dízelmotoros autók között oszlott meg ismeretlen arányban.

A dízelüzemű autók piaci részesedése Európában a Volkswagen nevével összeforrt dízelbotrány kirobbanását követően gyors csökkenésbe váltott. Míg 2015-ben, a botrány kirobbanásának évében az európai eladások több mint felét adták dízelek, idén júliusban már csak 14 százalékát. Ezzel párhuzamosan a gyártók is fokozatosan kivezetik kínálatukból a dízelmotort.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink