Gyártók Nem marad az Amazon „házi gyártója” a Rivian

Nem marad az Amazon „házi gyártója” a Rivian

autopro.hu/P.B. | 2023.11.09 15:21

Nem marad az Amazon „házi gyártója” a Rivian

Fotó: Amazon

Az elektromos kisteherautókat gyártó Rivian mostantól más kereskedelmi vállalatoknak is értékesítheti járműveit, nem csak az Amazon számára. Az Amazon korábba azzal feltétellel vásárolt be a Rivian elektromos furgonjaiból, hogy azokat csak a számára gyártja a startup.

Hirdetés

Az Amazon és a Rivian szerződésében lévő kizárólagossági záradék 2019-re nyúlik vissza, amikor az Amazon megállapodott a Riviannal 100 ezer elektromos kisteherautó vásárlásáról. A járműveket 2030-ig kell leszállítani, az első példányokat tavaly óta használja az Amazon.

„A Rivian és az Amazon közös küldetése az utolsó mérföldes szállítás szén-dioxid-mentesítése, és 2019 óta dolgoznak együtt, hogy ez valósággá váljon” – mondja Udit Madan, az Amazon szállítási alelnöke. Hozzátette: „mindig azt mondtuk, hogy azt akarjuk, hogy mások is hasznot húzzanak technológiából hosszú távon, mert ha több elektromos szállítójármű közlekedik, az jót tesz a bolygónknak.”

A Wall Street Journal értesülése másképp hangzik: a jelentés szerint az Amazon vásárlási volumene elmaradt a várakozásoktól, emiatt a Rivian elégedetlen volt befektetőjével. A Rivian valóba nyomás alatt van a Rivian: tavaly 20.332 elektromos járművet szállított le a cég, de a termelés növelésének beruházási költségei miatt a vesztesége 6,75 milliárd dollárra nőtt. Az Amazon-szerződésben szereplő kizárólagossági záradék nélkül a Rivian mostantól szabadon eladhatja a járműveket más ügyfeleknek is.

Még mindig nő a veszteség

A Rivian közzétette a harmadik negyedévre vonatkozó pénzügyi adatait is. Az amerikai vállalat júliustól szeptemberig körülbelül 1,34 milliárd dollár árbevételt ért el, szemben a második negyedévi körülbelül 1,1 milliárd dollárral. A Rivian nettó vesztesége 2023 harmadik negyedévében körülbelül 1,37 milliárd dollár volt, valamivel magasabb, mint a második negyedévben (körülbelül 1,2 milliárd dollár).

A vállalat 16.304 járművet gyártott le a harmadik negyedévben, ebből 15.564-et szállított le – jegyzi meg az electrive.com.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink