Gyártók Nem kizárt, hogy megszorítások jönnek a Teslánál

Nem kizárt, hogy megszorítások jönnek a Teslánál

autopro.hu/R.K.E. | 2024.02.09 11:20

Nem kizárt, hogy megszorítások jönnek a Teslánál

Fotó: Tesla

A hagyományos munkavállalói értékelések helyett a Tesla a vezetőknél érdeklődött arról, hogy mely alkalmazottak szerepét tartják létfontosságúnak.

Hirdetés

Az autópiac 2024-ben még keményebbnek ígérkezik, és ez egyetlen szegmensben sem nyilvánul meg jobban, mint az elektromos autók terén. Még a Tesla is, amely a szegmens élén állt, és 2023 egyik legnépszerűbb járművét gyártotta a világon, szorosabbra akarja húzni a nadrágszíjat, és ez elbocsátásokat jelenthet.

A vállalat félelmet keltett azzal, hogy a létszámleépítés helyeit keresi, miután megkérdezte a vezetőket, mely alkalmazottaik pozícióiját tartják fontosnak. Míg a Tesla általában arra kéri őket, hogy félévente értékeljék beosztottaikat egy 1-től 5-ig terjedő skálán, idén eltörölte az ilyen értékelések egy részét, és egyszerűen azt kérdezte, hogy az alkalmazott munkája fontos-e a vállalat számára.

Kellemetlen helyzetbe hozták magukat

Bár még nem jelentettek be elbocsátásokat, a vállalat kényelmetlen helyzetben van. A Bloomberg jelentése szerint a Tesla létszáma 2020 óta nagyjából megduplázódott, és jelenleg 140 ezer embert foglalkoztat világszerte.

Sőt, csak 2023-ban mintegy 10 százalékkal nőtt a foglalkoztatottak száma, de a 2024-re vonatkozó borús kilátások és a magas K+F költségek arra késztetik a Teslát, hogy minden költségcsökkentő intézkedést megfontoljon. A múlt hónap végén a Tesla pénzügyi vezetője azt mondta, hogy a vállalat aktívan keresi a megtakarítási lehetőségeket.

Nem ez lenne az első ilyen eset

Bár minden bizonnyal nem ez lenne a vállalat első elbocsátási köre – tavaly februárban Buffalóban többtucatnyi alkalmazottat bocsátottak el, nem sokkal a szakszervezeti kampány bejelentése után, ami az autógyártó szerint nem függött össze –, de ennek ellenére növekedett a létszám később. Az már kevésbé egyértelmű, hogy az autógyártó képes lesz-e a további növekedésre.

A vállalat 10 milliárd dolláros kiadást tervez a következő évben, és az elemzők arra számítanak, hogy a kiadások növekedni fognak, mivel a Tesla az olcsó kompakt elektromos autón dolgozik. Sőt, a vállalat vezérigazgatója, Elon Musk elismerte, hogy a vállalat „két nagy növekedési hullám között van", a Model 3 és Y bevezetése, valamint a közelgő, sokak szerint Model 2 néven futó modell bevezetése között.

Ennek ellenére a vállalat honlapján még mindig több száz álláshirdetés található, ami azt jelentheti, hogy a Tesla nem akarja csökkenteni a létszámot – írja a Carscoops.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink