Gyártók Nem győzték meg a szakszervezetet az autógyártók

Nem győzték meg a szakszervezetet az autógyártók

autopro.hu/V.M. | 2023.09.11 11:17

Nem győzték meg a szakszervezetet az autógyártók

Fotó: Ford Media Center

Az Egyesült Államok legnagyobb autóipari szakszervezete, a United Auto Workers (UAW) elutasította mindhárom nagy amerikai autógyártó új kollektív szerződésre vonatkozó ajánlatát. Ezzel tovább nőtt a potenciálisan óriási károkat okozó sztrájk valószínűsége.

Hirdetés

A Stellantis, a General Motors és a Ford, azaz a tengerentúlon együttesen a „Nagy háromnak” is nevezett autógyártóknak a sztrájk elkerüléséhez szeptember 14-ig kellene megegyeznie az új kollektív szerződésekről a 146 ezer dolgozójukat tömörítő szakszervezettel, az álláspontok azonban továbbra is messze vannak Shawn Fain, az UAW elnöke szerint.

Fain a Facebookon közvetített beszédében számolt be arról, hogy mindhárom gyártó ajánlatait elutasították. Egyúttal aláhúzta: „Meg akarunk egyezni. Készek vagyunk egy egyezségre. De egy olyan egyezséget akarunk, ami díjazza az áldozathozásunkat és a hozzájárulásunkat.”

Az UAW többek között a bérek négy év alatti 46 százalékos emelését, a kezdő és veterán dolgozók számára azonos fizetések biztosítását, illetve 32 órás munkaheteket akar kiharcolni.

Fain, a háttérben egy „Nagy három ajánlatai” feliratú szemetessel, a vállalatok ajánlatait elégtelennek nevezte, bár megjegyezte, hogy felfedezhető némi közeledés az álláspontokban.

A Reuters szerint a Stellantis szeptember 8-án 14,5 százalékos béremelésről tett ajánlatot, míg korábban a Ford 9 százalékos béremelésre mutatott hajlandóságot – később aztán 10 százalékra módosította ajánlatát. A GM 10 százalékos fizetésemelést ajánlott a következő négy éves periódusban.

Mindenkinek fájna

Egy sztrájk jelentős károkat okozhatna az autógyártóknak, a fogyasztóknak, és még a beszállítóknak is, melyek közül soknak a végső csapást jelentheti egy elhúzódó munkabeszüntetés.

A várható károk mértékét mutatja, hogy a General Motors 2019-ben 3,6 milliárd dollár adózás előtti veszteséget könyvelt el, miután szakszervezeti tagjai hat hétig sztrájkoltak.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink