Gyártók Nem csökkenti az amerikai gyártókat sújtó sztrájk esélye

Nem csökkenti az amerikai gyártókat sújtó sztrájk esélye

autopro.hu/P.B. | 2023.08.18 15:18

Nem csökkenti az amerikai gyártókat sújtó sztrájk esélye

Fotó: GM Corporate Newsroom

A legnagyobb autóipari amerikai szakszervezet, a UAW elnöke, Shawn Fain úgy véli, hogy még mindig nem veszi komolyan a szakszervezet követeléseit a három nagy gyártó (a Detroit Three-nek is nevezett GM, Ford és Stellantis).

Hirdetés

A szakszervezeti vezető a legfrissebb nyilatkozatában arról beszélt, hogy továbbra is lassan haladnak a tárgyalások, és amennyiben nem sikerül tartani a szeptember 14-ei határidőt a kollektív szerződésekkel kapcsolatos megállapodásban, akkor jöhet a sztrájk.

Ahogyan arról az autopro.hu is beszámolt, egy sztrájk komoly következményekkel és óriási költségekkel járna a három nagy amerikai gyártó számára, ráadásul szokatlan helyzetet idézne elő az Egyesült Államokban.

A Reuters-nek nyilatkozva Fain továbbra is hangsúlyozta a szakszervezet ambiciózus követeléseit, így például a jelenlegi többszintű bérrendszer felszámolását, amely kevesebbet fizet az újonnan belépő alkalmazottaknak, mint a veteránok. A követelések között van a megélhetési költségek kiigazításának, valamint az autógyártók által évekkel ezelőtt felmondott, új nyugdíjrendszerek a visszaállítása.

Politikai szempontból sem mindegy, mi történik

A sztrájkkal fenyegetett Detroit Three csak egy részét képviseli az Egyesült Államok teljes autóiparának, dolgozóik ugyanakkor jórészt Michigan államban koncentrálódnak – a 2024-es amerikai elnökválasztás szempontjából kulcsfontosságú államában. Joe Biden amerikai elnök augusztus 14-én „tisztességes megállapodás” sürgetett az autógyártók és a szakszervezet között.

Bidennek nem csak a sztrájk költségei miatt fájhat a feje. A UAW vezetője még nem biztosította támogatásáról az elnökjelöltet, holott tradicionálisan a szakszervezet a baloldali, demokrata jelöltet szokta támogatni a választásokon.

A három autógyártó több mint 143 ezer szakszervezeti tagja ezen a héten és a következő héten szavaz arról, hogy felhatalmazza Faint, hogy sztrájkot hirdessen bármelyik vállalatnál, ahol nem kötik meg a megállapodást a határidőig – írja a Reuters.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink