Gyártók Nehéz döntés elé állítja dolgozóit a Stellantis

Nehéz döntés elé állítja dolgozóit a Stellantis

autopro.hu/V.M. | 2022.05.25 11:21

Nehéz döntés elé állítja dolgozóit a Stellantis

Fotó: Groupe PSA Media

A Stellantis szerbiai üzemében dolgozók egy csoportjának döntenie kell: vagy egy külföldi gyárban töltenek két évet az elektromos autók összeszerelését tanulva, vagy távoznak a vállalattól – derül ki az autógyártó konszern közleményéből.

Hirdetés

A Stellantis még áprilisban állapodott meg arról, hogy a szerbiai Kragujevac városában lévő üzemében 2024-től egy tisztán elektromos modellt fog gyártani. Ennek érdekében 190 millió eurót fektet be, amiből 48 millió eurót a szerb állam biztosít.

Az OEM közleménye szerint az új modell gyártásának előkészítéseként egyes munkavállalóknak arról kell dönteni, hogy hajlandóak-e átmenetileg egy másik olyan európai üzemben dolgozni, ami elektromos járművek gyártására áll át. Az nem derült ki, hogy a szerb üzemben dolgozó mintegy 2000 fő közül hányan érintettek.

A Stellantis Reuters által idézett tájékoztatása szerint „az első eredmények ígéretesek.” A vállalat szerint már az első héten a munkavállalók 25 százaléka jelezte, hogy hajlandó külföldre menni, és több mint százan döntöttek úgy, hogy más európai üzemben fognak dolgozni.

Nem fair a mostani helyzet

Mindazonáltal Saša Đorđević, a szerbiai egység üzemi tanácsának vezetője szerint helytelen az embereket olyan választásra kényszeríteni, mint a mostani, és a külföldi kiküldetést kizárólag önkéntes alapon kellene megvalósítani, a szerb törvények betartásával.

Hozzátette: „Szerbia ígéretet tett arról, hogy hozzájárul a befektetéshez 48 millió euróval, és nem fair ezt a pénzt az állampolgárai elbocsátására vagy külföldre küldésére használni.”

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink