Gyártók Negyedik éve esnek a Renault eladásai

Negyedik éve esnek a Renault eladásai

autopro.hu/V.M. | 2023.01.17 12:19

Negyedik éve esnek a Renault eladásai

Fotó: Renault Media

2022 egyhuzamban már a negyedik év volt, mikor a Renault Csoport névadó márkájának értékesítési volumene csökkenést mutatott. Ugyanakkor a vállalat több okot is lát arra, hogy egy idei trendfordulóban bízzon.

Hirdetés

A Renault márkájú gépkocsikból 1.466.729 darabot értékesítettek tavaly, ami 9,4 százalékkal marad el az egy évvel korábbi értéktől – nem számolva az Oroszországi eladásokkal.

Európában az ellátási problémák által súlyosan érintett Renault elektrifikált járműveiből 228 ezer kelt el, ami éves összevetésben 12 százalékos növekedést jelent. Ezzel a Toyota és a Tesla mögött a harmadik helyre küzdötte fel magát a szegmensben.

A Renault tavaly a globális piac 4 százalékát tudhatta magáénak – 0,5 százalékkal kisebb részt, mint 2021-ben. Tíz legnagyobb piaca közül csak Törökországban és Kolumbiában tudta növelni eladásait. Legfontosabb piacán, Franciaországban eladásainak 15 százalékos esését szenvedte el, második piacán, Brazíliában számai stagnáltak, míg a harmadik legnagyobb piacának számító Németországban 25 százalékkal kevesebb járművet értékesített.

A visszaesés ellenére Fabrice Cambolive, a Renault márka működési vezetője bizakodásának adott hangot: szerinte a brand helyzete idén javulni fog a minőségibb modellkínálat és a magasabb készletszint miatt.

Emeli a tétet a Tesla

Ugyanakkor a vezető elismerte, hogy a Tesla elmúlt hónapokban végrehajtott árcsökkentései kihívást jelentenek az egész iparág számára. „Ez egy olyan fejlemény, ami mindenkit kihívás elé állít” – idézi szavait a Reuters.

A Tesla jelentősen csökkentette modelljei árát, hogy serkentse a keresletet. Ezzel a rivális autógyártóknak erősebb versenyhelyzetet teremtett, míg számos ügyfelét, akik a csökkentés előtt vásárolták meg autójukat, felbőszítette.

A Renault a versenypozíciójának javulását várja a belső égésű és elektromos autókkal kapcsolatos tevékenységeinek most zajló különválasztásától, illetve a Nissannal alkotott szövetségének áttárgyalásától is.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink