Gyártók Nagyot bukott a törésteszten a Lancia Ypsilon

Nagyot bukott a törésteszten a Lancia Ypsilon

autopro.hu | 2015.12.03 14:54

Nagyot bukott a törésteszten a Lancia Ypsilon

Nem jellemző, hogy ilyen vizsgálatok során kigyulladna egy autó, de a mindössze két csillagot begyűjtő modellnek sikerült negatív értelemben kivételes teljesítményt nyújtania.

Hirdetés

A Fiat Chrysler családjába tartozó, szebb napokat megélt modell tesztpéldánya jelen volt, legalábbis a közelben tartózkodott, amikor 11 új autó sorra közel tökéletes eredményt produkálva bezsebelte az Euro NCAP szigorú ítészeitől az öt csillagot. Két további modell négyest szerzett a fontos vizsgán, s talán sovány vigaszként azért megemlíthető, hogy a BMW Z4 három csillagig jutott.

Ez sem menti azonban a helyzetet: a Lancia Ypsilon olyan gyengén szerepelt, hogy jobb lenne gyors pótvizsgával kiradírozni a rossz emlékként megmaradó tesztet. Persze nem érdemes közben megfeledkezni azokról a tulajdonosokról, akik esetleg már megvásárolták az inkriminált modellt, hiszen nem túlzás azt állítani, hogy veszélyben van az ilyen autókban utazók biztonsága.

Az átlagosnak mondható, 64 százalékos gyalogosvédelmet és a korrekt eredménynek számító 79 százalékos gyermekvédelmet olyan drámai számok árnyalják be, mint a 44 százalékos felnőtt utasvédelem, illetve a vezetési segédletek 38 százalékos leminősítése. Leginkább frontális ütközésnél nyújt elégtelen védelmet felnőttek számára az autó, s míg a sofőr akár meg is úszhatja az ilyen baleseteket súlyos sérülésekkel, a hátul utazók a teszteredmények tükrében potenciális életveszélynek vannak kitéve. E téren kerek 0 pontot gyűjtött be a Lancia kisautója.

Nincs mit szépíteni a lesújtó eredményen

Ha a gyenge pontszámok nem okoznának elég fejfájást a gyártónak, ott van még a hivatalos töréstesztek történetében igen különlegesnek számító eset: az autó motortere ugyanis az egyik ütközési tesztfeladat után röviddel kigyulladt. Bár a Lancia értetlenül áll az esemény előtt, az Euro NCAP szakemberei megtalálták a választ a problémára: az akkumulátor pozitív kábelének rögzítése kioldódott, a tartályból szivárgó fékfolyadék emiatt kaphatott lángra.

Kiemelt Partnereink