Gyártók Nagy sikerrel tesztel szilárdtest akkut a VW

Nagy sikerrel tesztel szilárdtest akkut a VW

autopro.hu/V.M. | 2024.01.05 06:19

Nagy sikerrel tesztel szilárdtest akkut a VW

Fotó: Volkswagen Newsroom

A Volkswagen ez idáig nagy sikerrel teszteli az amerikai partnere által fejlesztett szilárdtest akkumulátort, ami a jövőben egy, a mai energiatárolókkal szemben számos előnyt nyújtó alternatívaként jelentkezhet.

Hirdetés

A Volkswagen közlése szerint a QuantumScape Corp. által fejlesztett szilárdtest akkumulátor prototípus az iparági célértékeket „jelentősen meghaladó” teljesítményt nyújtott az eddigi tesztek során.

A teszteket a német autógyártó akkumulátoripari üzletága, a PowerCo végezte több hónapon keresztül. Ez alatt az idő alatt a cellák tárolókapacitás-vesztesége alig 5 százalék volt, annak ellenére, hogy több mint ezer töltési cikluson estek át, ami félmillió kilométer megtételének felel meg. A VW szerint az iparág által állított célok ezzel szemben 700 töltési-kisütési ciklus alatt 20 százalékos kapacitásvesztést engednek meg.

„Ezek nagyon biztató eredmények” – mondta Frank Blome, a PowerCo vezetője a The Detroit News beszámolója szerint. Blome hozzátette: „A fejlesztés végeredménye egy olyan akkumulátorcella lehet, ami nagy hatótávolságot tesz lehetővé, rendkívül gyorsan tölthető és gyakorlatilag nem öregszik.”

A QuantumScape a lehető leggyorsabban piacra kívánja vinni technológiáját, azonban az autóipari szilárdtest akkumulátorok gyártásának kellő léptékben végzése nehézségekbe ütközik. A kihívások ellenére mások, például a Toyota is befektet a technológiába, amiben a folyékony elektrolitot szilárd anyaggal váltják ki. A változtatás elméletben biztonságosabb, kisebb és gyorsabban tölthető akkumulátorok gyártását teszi lehetővé.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink