Gyártók Nagy összegből fejleszti akkugyárát a Toyota

Nagy összegből fejleszti akkugyárát a Toyota

autopro.hu | 2023.06.29 08:17

Nagy összegből fejleszti akkugyárát a Toyota

Fotó: Toyota

100 millió jenes, azaz 234 milliárd forintnak megfelelő beruházással fejleszti a Panasonic-kal közösen létrehozott akkumulátorgyárát a Toyota. A cél: idén négymillió fölé emelni az eladott villamosított modellek darabszámát.

Hirdetés

A Toyota és a Panasonic által 2020-ban alapított Prime Planet Energy & Solutions vegyesvállalat sokrétű küldetést teljesít: amellett, hogy akkumulátorokat gyártanak hibrid és elektromos járművekbe, intenzív kutatás-fejlesztési tevékenységet végeznek, amelynek keretében többek között a szilárdtest akkumulátorok sorozatgyártását készítik elő.

Tavaly szeptemberben a Toyota 400 milliárd japán jent (937 milliárd forint) különített el arra, hogy kibővítse belföldi akkumulátorgyártó kapacitását. Ezt az összeget különböző létesítmények, köztük a Prime Planet egyik üzemének a fejlesztésére fordították. Ez utóbbi bővítésére szavazott meg további 100 milliárd jenes (234 milliárd forint) beruházást a Toyota: a jelentős tőkeinjekció nyomán a termelőkapacitás több mint 40 százalékkal nő, így a vegyesvállalat 23 gigawattórára növelheti éves akkumulátor-termelését: ez a mennyiség 290 ezer Toyota bZ4X tisztán elektromos crossover gyártásához elegendő; nem mellékesen a beruházás több ezer munkahelyet teremt.

Több e-autót adnának el

Az idén áprilisban elindult 2024-es pénzügyi évben a Toyota 200 ezer darabra kívánja növelni a tisztán elektromos gépjárművek globális eladásait, ezzel párhuzamosan a hibrid járművekből 3,84 millió darab értékesítését tervezi – ez 34,9 százalékkal haladja meg a 2023-as pénzügyi év teljesítményét. Ami a villamosított modelleknek a Toyota teljes forgalmán belüli hányadát illeti, a tavalyi 29,6 százalék helyett idén már 37 százalékkal számol a gyártó.

A Toyota a Prime Planet 51 százalékát birtokolja, míg a Panasonic-é a fennmaradó 49 százalék. A Prime Planet az akkumulátorgyártás minden fázisát házon belül végzi el, a tudományos kutatásoktól kezdve a technológiai fejlesztéseken át a prototípusok és előszériás akkumulátorok legyártásáig. A termék és a termelés tervezése egyaránt itt zajlik.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink