Gyártók Nagy lépést tett az önvezetés felé a Mercedes

Nagy lépést tett az önvezetés felé a Mercedes

autopro.hu/F.M. | 2022.12.02 04:20

Nagy lépést tett az önvezetés felé a Mercedes

Fotó: Mercedes-Benz Group Media

A Mercedes S-osztály és EQS modelljei hamarosan sofőr beavatkozása nélkül is képesek lesznek elvégezni a parkolóból való ki- és beállást. Mindennek egyetlen szépséghibája van: ez eleinte csak egyetlen parkolóházban engedélyezett. Fontos lépés tehát a járműfunkció engedélyeztetése.

Hirdetés

A Mercedes-Benz az első gyártó, ami rendelkezik a német szövetségi közlekedésügyi hivatal jóváhagyásával a teljes mértékben automatizált és vezetőmentes parkolási funkció használatára és továbbfejlesztésére az autonóm funkciók negyedik szintjén is túl. Rövidesen az S-osztály adott modelljeiben és az EQS-modellekben is elérhető lesz a funkció, amelyet egy intelligens parkoló segéddel látnak el.

A gyakorlatban is hasznosnak bizonyul tehát a Bosch-sal közösen fejlesztett rendszer, de egyelőre még csak a stuttgarti reptéren, melynek P6-os parkolóháza a világon előként teszi lehetővé a funkció használatát.

Még csak egyetlen parkolóházban lehetséges

Az úgynevezett Automatizált Parkoló Inas önállóan egy előre meghatározott parkolóhelyre vezeti a járművet és azt ott le is parkolja. Ugyanígy tér vissza az autó hozzánk, ha kívánjuk. A parkolóház szenzorai figyelik a közlekedő útvonalakat és azok környezetét, onnan folyamatosan szállítják az információkat a jármű vezérléséhez.

A jármű technológiája az infrastrukturális adatok használatával valósítja meg a forgalmi manővert. Ezen a módon tud a jármű önállóan lejtőkön leereszkedni és emelkedőkre felhajtani – tehát a parkolóház szintjei között közlekedni.

Amint a szenzorok egy akadályt érzékelnek, a jármű lefékez álló helyzetbe és folytatja útját, ha a terep újra felszabadult. Ha a jármű vezetője egy parkolóhelyet a Mercedes-Me applikáción keresztül előre lefoglalta, a járművet egy előre meghatározott területen belül hagyhatja. A parkolósegéd az applikációból azonnal működésbe is lép, ha minden utas elhagyta a járművet, és önállóan a helyre vezeti az autót.

A parkolósegédet az applikáción keresztül indítják

A parkolórendszer megvizsgálja, hogy a lefoglalt parkolóhelyhez tartozó útvonal szabad-e és minden egyéb technikai előfeltétel teljesült-e az autonóm vezetéshez. Ez esetben a jármű átvétele a tulajdonos számára az applikáción keresztül az intelligens infrastruktúrának köszönhetően visszaigazolásra kerül, így ő elhagyhatja a parkolóházat.

Ezt követően a jármű automatikusan elindul, és önállóan a parkolóhelyéhez közlekedik. Amennyiben a tulajdonos a járművel elhagyni kívánja a parkolóházat, az okostelefonján keresztül utasításba adhatja annak egy megadott felvételi pontra vezérlését.

A Bosch és a Mercedes-Benz már 2019-ben megkapta a kivételes engedélyt az Automatikus Parkoló Inas fejlesztésére, prototípus járművek emberi felügyelet nélküli működtetésére a stuttgarti Mercedes-Benz Múzeum mindennapi működése során – írja a Focus.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink