Gyártók Nagy lépést tett a félautonóm vezetés felé az új Peugeot 208

Nagy lépést tett a félautonóm vezetés felé az új Peugeot 208

Beck András | 2019.11.23 06:00

Nagy lépést tett a félautonóm vezetés felé az új Peugeot 208

Az újdonság karosszériaváltozattól függetlenül háromféle – elektromos, benzines és dízel – meghajtást kínál. Az induló ár 3,99 millió, a januárban érkező e-208 támogatással 9,99 millió forint. A benzines verzió már november végétől kapható idehaza.

Hirdetés

A Drive Assist rendszer jóvoltából az új Peugeot 208 nagy lépést tett a félautonóm vezetés felé a legújabb generációs vezetéssegítő rendszereivel. Az éjjellátó megoldás kivételével minden olyan vezetéstámogató megtalálható benne, amely a nemrég bemutatott 508-ban. Régebben sokkal nagyobb volt a felszereltségek eltérése a kis autók és márka felsőbb méretosztályba tartozó kocsijai közt.

Utcai töltőoszlopról az akkumulátor hőszabályozásának köszönhetően lehetőség van 100 kW-os töltők használatára, és 30 perc alatt 80 százalékos töltöttségi szint érhető el. Fali töltőegységről (Wall Box) a teljes töltés ideje háromfázisú kábellel (11 kW) 5 óra 15 perc, egyfázisú kábellel (7,4 kW) pedig 8 óra. Hagyományos hálózati csatlakozóról a teljes feltöltést 16 óra alatt biztosító.
Utcai töltőoszlopról az akkumulátor hőszabályozásának köszönhetően lehetőség van 100 kW-os töltők használatára, és 30 perc alatt 80 százalékos töltöttségi szint érhető el. Fali töltőegységről (Wall Box) a teljes töltés ideje háromfázisú kábellel (11 kW) 5 óra 15 perc, egyfázisú kábellel (7,4 kW) pedig 8 óra. Hagyományos hálózati csatlakozóról a teljes feltöltést 16 óra alatt biztosítható.

Dugóban újraindul

Az új 208 15 másodpercig vezeti önmagát, ez pont elég idő arra, hogy ha valamit hátra akar adni valamit az utasoknak a sofőr. Az adaptív tempomat Stop & Go funkcióval rendelkezik EAT8 automata sebességváltó esetén, ilyenkor programozható a követési távolság. Dugóban araszolva a gépkocsi kevesebb mint 3 másodpercig tartó megállás után automatikusan újraindul. Ellenkező esetben a gázpedál lenyomásával vagy a kormánynál lévő kapcsoló végén található gomb megnyomásával indítható újra a funkció, mely már 0 km/h sebességtől működőképes. A kézi váltóhoz társított „30 km/h funkció” esetén, miután a gépjármű a fékezés hatására 30 km/h sebesség alá lassul, a tempomat átmenetileg kikapcsol, és a gépjármű teljes leállásáig a vezetőnek kell átvennie az irányítást a kuplung és a fék felett.

Sávon belüli pozíció

A sávtartó asszisztenssel még a sávon belüli pozíció is megadható. Ha például a sáv egyik részén rossz az út minősége, akkor 10-20 centiméterrel odebb állítható be a haladás helye. Az autó parkolásakor vagy parkolóhelyről kihajtva a rendszer automatikusan átveszi a kormányzás, a gázadás és a fékezés feladatát a Full Park Assist Flankguard funkcióval. Ennek működéséhez persze automata sebességváltó szükséges a kocsiban. A legújabb generációs automata vészfékező rendszer 5 és 140 km/h közötti tartományban éjjel-nappal észleli a gyalogosokat és a kerékpárosokat. A fáradtságérzékelő rendszer a 65 km/h fölötti sebességgel megtett hosszabb utakon az apró kormánymozgásokból következtet a vezető éberségi állapotára. Mindezek mellett távolságifény-asszisztens, sebességkorlátozás-felismerő rendszer, kibővített táblaolvasó és aktív holttérfigyelő rendszer is kérhető a 208-as modellekbe.

Méretek és i-Cockpit

Az új 208 9 centiméterrel hosszabb és 3 centivel alacsonyabb az elődmodellhez képest, ami a agresszívabb kinézetet eredményezett. A szélvédő is hátrébb került és meredekebb szögben áll. Kiviteli szinttől függően a 3D i-Cockpit műszeregység két szinten jeleníti meg az adatokat. A magasra helyezett digitális kijelző előtt az információkat holografikusan vetíti ki az autó. Mindezt a hatást úgy érték el, hogy két szintben jelennek meg az információk, így közelebb kerültek a sofőrhöz. A dinamikus megjelenítésnek köszönhetően a fontosabb vagy sürgősebb figyelmeztetések közelebb ugranak a szemhez, így a reakcióidő akár fél másodperccel is gyorsabb lehet. Ez az idő 100 km/h-s sebességnél 15 méteres út megtételét jelenti. Az érintőképernyő középen, a billenőkapcsolók fölött található, és kiviteli szinttől, valamint a választott opcióktól függően 5, 7 vagy 10 colos változatban áll rendelkezésre.

Letisztult, minőségi design
Letisztult, minőségi design

Moduláris platform

Az új 208-as 30 kilogrammal könnyebb az elődmodellnél és a PSA legújabb generációs padlólemezére, a CMP platformra épült. Ez méreteire és a kapcsolódó erőforrásokra nézve moduláris kialakítású. A többféle energiaforrással való társíthatósága révén lehetővé teszi, hogy hagyományos belső égésű és elektromos meghajtással is szerelhető.

Erőforrások

Háromféle benzinmotor, egy dízelmotor és az elektromos hajtás szerepel a kínálatban. A 3 hengeres benzinmotorok 1,2 literes hengerűrtartalmúak és az Euro 6.d, a dízelmotor pedig az Euro 6.d-temp normáknak is eleget tesznek. A benzines PureTech 100 és 130 motorhoz a nyolcfokozatú EAT8 automata váltó is kérhető. Az alapverzió egy 75 lóerős PureTech, ebből kerül a Like felszereltség 3,99 millió forintba a bevezető időszakban. A 100 lóerős BlueHDI dízel a flottapiacon lehet majd népszerű. A belső égésű motorral szerelt 208-asok november végétől elérhetőek a kereskedésekben.

Az új 208 9 centiméterrel hosszabb és 3 centivel laposabb az elődmodellhez képest
Az új 208 9 centiméterrel hosszabb és 3 centivel laposabb az elődmodellhez képest

340 kilométeres hatótáv

A tisztán elektromos meghajtású e-208 januárban érkezik. A 100 kW-os (136 LE) motor 260 Nm nyomatéka már 0 km/h-tól rendelkezésre áll. Eco, normál és sport módban használható a WLTP szabvány szerint 340 kilométeres hatótávú autó. Sport módban 8,1 másodperc alatt éri el az e-208 a 100 km/h-s tempót. Az autó egy nagy teljesítményű 50 kWh-s akkumulátorral rendelkezik. Az akkumulátorra 70 százalék töltőkapacitás erejéig 8 év vagy 160 000 km futásteljesítményig érvényes garancia vonatkozik.

Kiemelt Partnereink