Gyártók Nagy javulást vár az újautó-eladásokban a Hyundai

Nagy javulást vár az újautó-eladásokban a Hyundai

autopro.hu/P.B. | 2022.01.06 07:23

Nagy javulást vár az újautó-eladásokban a Hyundai

Fotó: Hyundai Newsroom

A világ ötödik legnagyobb autógyártója, a Hyundai-t és a Kia-t magába foglaló dél-koreai Hyundai Motor Csoport közzétette a 2021-es eredményeit és a 2022-re vonatkozó céljait. Bár tavaly elmaradt a várakozásoktól a cég, idén még merészebb célokat tűzött ki maga elé.

Hirdetés

A Hyundai Csoport két márkája összesen 6,67 millió darab autót értékesített 2021-ben, ami azt jelenti, hogy a dél-koreai OEM 3,7 százalékkal elmaradt az eredetileg tervezett 6,92 milliós céltól. A vállalat szerint elsősorban a chiphiány okozta az elmaradást – a hiányzó alkatrészek miatt egyszerűen nem volt képes annyi autót gyártani a Hyundai Csoport, mint amennyire kereslet mutatkozott.

A koreai autógyártó azonban az idei évre már javulást vár, ugyanis a tavalyinál ambiciózusabb célt tűzött ki: az előző évhez képest 12 százalékkal több, összesen 7,47 millió autó eladását irányozta elő a Hyundai és a Kia.

Dél-Koreán kívül ment jól igazán a Hyundai-nak

A csoport nagyobbik vállalata, a Hyundai a 2021-ben jelentkező kihívások ellenére 3,9 százalékkal több autót tudott értékesíteni, mint egy évvel korábban. Ehhez elsősorban a hobbiterepjárók és az elektrifikált modellek (például az első tisztán elektromos Hyundai, az Ioniq 5) járultak hozzá, de a vállalat a saját, proaktív stratégiáját is kiemelte.

Hazai pályán nem ment olyan jól a Hyundai-nak, hiszen míg Dél-Koreán kívül hét százalékkal több, összesen 3.164.143 darab autót tudott értékesíteni, addig Dél-Koreában 7,7 százalékkal kevesebb, összesen 726.838 autót adott el.

A Hyundai várakozásai szerint az autókereslet 2022-ben az iparágban tapasztalható erősödő verseny közepette világszerte fellendül, ezért a vállalat az egyes régiókra szabott optimalizált üzleti stratégiákkal 4,32 millió járművet kíván értékesíteni globális szinten. A Hyundai 3,59 millió autót a külföldi piacokon, 732 ezer darabot pedig Koreában kíván eladni.

Jobban teljesített a Kia

Eközben a Kia 2021-ben összesen 2.777.056 gépkocsit adott el, ami 6,5 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. A Kia eredményei tavaly a Dél-Koreán kívüli piacain 9,1 százalékkal nőttek, míg otthon valamivel több, mint félmillió autót adott el a vállalat.

2022-ben a Kia összesen 3,15 millió járművet kíván eladni világszerte. Régiók szerint a Kia 562 ezer autó eladására számít Koreában, míg 2,59 millió járművet a Koreán kívüli piacokon szeretne értékesíteni.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink