Gyártók Munkabeszüntetésekkel számol a Volkswagen Spanyolországban

Munkabeszüntetésekkel számol a Volkswagen Spanyolországban

autopro.hu/Sz.N. | 2020.03.11 17:19

Munkabeszüntetésekkel számol a Volkswagen Spanyolországban

Fotó: Volkswagen Media

A német autógyártó arról egyeztetett a spanyolországi Navarra régió főbb szakszervezeteivel, hogy számos dolgozójukat hazaküldik, amennyiben a járvány fennakadásokat okozna a beszállítói kapcsolatokban.

Hirdetés

Az érintett gyárban nagyjából 4800 munkatársat foglalkoztatnak, itt szerelik össze a Polo és a T-Cross modelleket. Jelenleg minden a megszokottak szerint zajlik az üzemben, azt, hogy szükség esetén hány embert kell hazaküldeni, majd akkor fogják eldönteni, ha erre valóban sor kerül.

A Seat is így tesz

A Volkswagen konszernhez tartozó spanyoloroszági Seat hasonlókban gondolkodik. Amennyiben tovább romlik a beszállítói láncok helyzete a már amúgy is küszködő európai autópiacon, akkor a Barcelona szomszédságában található gyárból ideiglenesen hazaküldik a munkavállalókat.

A spanyol kormány különleges intézkedések életbe léptetésén dolgozik, hogy a járvány miatti ideiglenes munkakieséseket könnyítse, valamint védje a munkavállalók jogait, hogy ne kelljen munkanélküli segélyért folyamodniuk.

Fizetés lesz, a pluszoktól esnek el

A VW navarrai telephelyén mindezt úgy oldják meg, hogy abban az esetben is megkapja a 100 százalékos fizetését a dolgozó, ha hazaküldik. Amitől elesik, az az egyéb juttatások, mint például az éjszakai munkáért járó díjazás.

A két főbb szakszervezet közötti megállapodásban – amit még alá kell írni – megegyeznek egy számos munkavállalót érintő ideiglenes munkabeszüntetésben, ami bármikor bekövetkezhet 2020 során.

A gyárban jelenleg nem észlelnek semmiféle beszállítói problémát, de tartanak tőle, hogy az olaszországi nehézségek átterjedhetnek Spanyolországra is - számolt be a Reuters.

Kiemelt Partnereink