Gyártók Münchenben debütál a Mini új családja

Münchenben debütál a Mini új családja

autopro.hu | 2023.09.02 04:20

Münchenben debütál a Mini új családja

Fotó: BMW Group Press

A Müncheni Autószalonon mutatja meg fizikai valójába két új elektromos modelljét a BMW Csoporthoz tartozó brit OEM. A 2023. szeptember 5-10. között megrendezendő eseményen új modellcsaládjának két tagját is bemutatja a Mini.

Hirdetés

Az ötödik generációjába lépő háromajtós Mini Cooper tisztán elektromos meghajtással és a brit gyártó egyedülálló formanyelvével viszi tovább a márka hagyományait, a vezetés nagyvárosi élményét éltetve. Az új Countryman méretei eközben még tovább nőttek, még több helyet, illetve még nagyobb kényelmet és biztonságot kínálva utasainak – az ALL4 intelligens összkerékhajtásnak köszönhetően az épített utakon túl is.

Az új Mini Cooper és az új Mini Countryman egyaránt tisztán elektromos meghajtással érkezik meg az utakra, minden vezetési szituációban garantálva a károsanyag-kibocsátástól mentes autózást és a Mini szegmensen belül elfoglalt egyedülálló pozícióját – a jellegzetes formanyelv, a fejlett hajtáslánc-technológia és a magával ragadó digitális élmény együttesének köszönhetően.

A hálózatról tölthető gokart-érzés és az átfogó felhasználói élmény a Miniről alkotott kép merőben új dimenzióját váltja valóra – írja a vállalat közleménye.

Csak semmi csicsa

Az új Mini modelleket egyszerre modern és letisztult dizájn jellemzi, amely kizárólag a lényegre összpontosít. A márka esszenciáját a háromajtós Cooper ötödik modellgenerációja testesíti meg leginkább – tisztán elektromos meghajtással és következetesen a vezetés nagyvárosi élményére összpontosítva. Az új, szintén tisztán elektromos meghajtású Countryman eközben még tovább nőtt, kihangsúlyozva alkalmasságát a városhatárokon túlmutató kalandokra is.

A család harmadik tagja, az Aceman 2024 áprilisában debütál, és a prémium kisautó szegmens crossover újdonságaként érkezik meg az utakra.

„Emissziómentes modelljeink iránt továbbra is kimagasló kereslet mutatkozik, amely megerősít minket a tisztán elektromos jövő felé vezető úton. Ez is jól mutatja, hogy a Mini nemzetközi közössége mennyire nyitott az elektromos mobilitásra, és biztos vagyok benne, hogy a Mini modellek új generációja még több embert inspirál majd” - fogalmazott Stefanie Wurst, a MINI márka vezetője.

A tisztán elektromos meghajtású modellpaletta következetes fejlesztése

A márka ezredfordulón megvalósított újraindítása óta a Mini nem csupán prémium kategóriájú járműgyártóvá fejlődött, de újra és újra fel is találta önmagát – mindezt ráadásul anélkül, hogy eredetét, örökségét és hagyományait hátrahagyta volna. Ez a fajta folyamatos fejlődés és az újabbnál újabb trendek meghatározásának képessége világszerte nagy rajongótábort eredményezett a Mininek. A brit prémiumgyártó a tisztán elektromos márkává válás felé vezető úton most két legfontosabb modelljét mutatja be a Müncheni Autószalonon.

A háromajtós Cooper ötödik modellgenerációja továbbra is a márka esszenciáját testesíti meg. Tisztán elektromos modellként Cooper E és Cooper SE változatban is elérhetővé válik, nagyobb teljesítménnyel és hatótávolsággal. A Mini új modellcsaládján belül a „Cooper” név az összes háromajtós és ötajtós modellt, valamint kabriót is jelöli, azt a továbbiakban már nem motorspecifikációként használják. A klasszikusan kerek fényszóró-pár és a markáns, nyolcszögletű hűtőrács továbbra is a frontrész meghatározó elemei, amelyek a modellt a Mini összetéveszthetetlen arcává emelik.

A Mini Cooper E modell 135 kilowatt (184 lóerő) maximális teljesítményre képes elektromos motorja 290 newtonméter nyomatékot állít elő, amellyel 7,3 másodperc alatt gyorsítja fel az autót álló helyzetből 100 kilométer/órás sebességre. A 160 kilowatt (218 lóerő) maximális teljesítményű Cooper SE modell 6,7 másodperc alatt abszolválja a 0-100 kilométer/órás sprintet, maximális nyomatéka 330 newtonméter. A Cooper E hatótávolsága a WLTP-szabvány szerint 305 kilométer, míg a Cooper SE modell 402 kilométer megtételére képes egy töltéssel az előzetes adatok szerint.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink