Gyártók Most már megfigyelhetik a Tesla kamerái a sofőröket

Most már megfigyelhetik a Tesla kamerái a sofőröket

autopro.hu/P.B. | 2021.06.01 04:21

Most már megfigyelhetik a Tesla kamerái a sofőröket

Fotó: Tesla

A Tesla legújabb szoftverfrissítése egyebek mellett lehetővé tette azt is, hogy az autókban elhelyezett kamerák megfigyeljék a sofőröket. Erre azért van szükség, hogy az Autopilotot használók biztosan figyeljenek az útra is, hiszen teljes önvezetést nem tud biztosítani a Tesla sem.

Hirdetés

Az autopro.hu is beszámolt róla, hogy az Autopilot frissítésével kevesebb autonóm funkció lesz elérhető a Teslákban, részben azért, mert már nem radarokat használ a cég. Ennek a frissítésnek a része az is, hogy most már bekapcsolja a gyártó azt a kamerát, ami a sofőrt figyeli vezetés közben – így kisebb eséllyel fordulhat elő, hogy felelőtlen sofőrök ténylegesen önvezetőnek hiszik az autót, és vezetés helyett filmet néznek vagy játszanak a telefonjukon.

Mint ismert, a Tesla Autopilot nevű rendszere a kissé megtévesztő név ellenére egy vezetési asszisztencia rendszer, nem pedig tényleges önvezetést jelentő mód – ilyet egyelőre senki nem tud a járműiparban, és jogilag sem lenne lehetséges a használata. Emiatt van szükség arra, hogy valamilyen módon a gyártó kizárja, hogy az „önvezetés” közben a sofőr ne figyeljen az útra – erre jelent megoldást akár egy gomb lenyomása, vagy a kormány állandó fogása, és most már a Tesla kamerája is.

Évek óta ott van, eddig nem használták

A Tesla már több éve kamerákat szerelt az autóiba, ám ezeket eddig nem aktiválta – pedig volt nyomás arra, hogy tegyenek így, igaz, a személyiségi jogok oldaláról többen ellenzik is a megoldást. Egy ilyen kamera egyébként a robotaxikban lehet igazán hasznos az utastér megfigyelése végett.

A Forbes cikke szerint az a tapasztalat, hogy a Tesla különböző biztonsági megoldásai – például a gázpedál lenyomásának kényszere vagy a kormány fogása – kijátszható a felelőtlen sofőrök által, és ez néhány esetben komolyabb balesetet is okozott. Vélhetően a Tesla emiatt dönthetett a kamerák bekapcsolása mellett.

A kamerás megfigyelés után sem engedhetik el hosszabb időre a kormány a sofőrök, de így a szabályokat betartó vezetők mozgástere nagyobb lesz, amennyiben közben az útra figyelnek.

Aggályok

A Tesla megígérte, hogy a kamerák felvételeit nem fogják tárolni, és nem töltik fel sehová. De felmerül a kérdés, hogy egy esetleges baleset után is így lesz ez? Mi a helyzet akkor, ha bizonyítékként szolgálhat valamire a felvétel?

A Forbes szerint szintén érdekes kérdés, hogy vajon hogyan fogják kijátszani ezt a rendszert azok, akik eddig is megoldották, hogy filmezhessenek ahelyett, hogy az útra figyeljenek. A lap szerint ennek módja csak a kérdés, az nem, hogy meg fogják próbálni.

Kiemelt Partnereink