Gyártók Mérföldkőhöz érkezett a Škoda (videóval)

Mérföldkőhöz érkezett a Škoda (videóval)

autopro.hu/Sz.K. | 2019.07.05 10:25

Mérföldkőhöz érkezett a Škoda (videóval)

A Škoda Auto június 28-án legyártotta 12 milliomodik sebességváltóját. Jelenleg három váltóműtípus, az MQ 200, az MQ/SQ 100 és a DQ 200 készül, amelyeket a Škoda modelljeibe, illetve a Volkswagen-csoport további márkáinak járműveibe építenek.

Hirdetés

A márka székhelyén, Mladá Boleslavban az MQ 200 mellett az MQ/SQ 100 típusú váltóműveket állítják elő, míg Vrchlabíban 2012 óta folyik a DQ 200 kettős tengelykapcsolós automata sebességváltók (DSG) gyártása.

A 2018-as év során a vállalat több mint 1 141 700 váltóművet készített. Az összes sebességváltótípus együttes termelési volumene elérte a napi 4800 darabot.

A Škoda saját autói, illetve a VW, az Audi és a Seat modelljei számára is készít MQ 200 váltóművet, melyből idáig több mint hétmillió készült. Az MQ 100/SQ 100 sebességváltókból pedig júniusban készült el a mérföldkőnek számító, kétmilliomodik darab.

Robotokkal épül az automata váltó

A DQ 200 hétfokozatú, kettős tengelykapcsolós automata sebességváltókból is már jócskán átlépte a vállalat a kétmilliót, idáig 2,7 millió darabnál tart. A Vrchlabí üzemben Ipar 4.0 technológiával készülnek ezek az alkatrészek, a kapcsolódugattyú behelyezése során együttműködő robotok segítik a dolgozókat.

Az Ipar 4.0 szerinti együttműködő robotok és további technikák alkalmazásáért Vrchlabí gyára már számos elismerésben részesült. Az úgynevezett handling-robot például gépek tucatjait látja el alkatrészekkel, a kiürült tartókat pedig visszaszállítja a raktárba. 2015-ben e termelési helyszín az európai feldolgozóipar egyik legtekintélyesebb díjaként az „Év Gyára” („Factory of the Year”) kitüntetésben részesült.

Az első sebességváltót még 1905-ben a Voiturette A modellbe, a Laurin & Klement márka első autójába építették. A váltómű a kapcsolókulisszával szerelt, hátsókerékhajtású jármű közepén kapott helyet.

Kiemelt Partnereink