Gyártók Megvetné lábát a Tesla új gyárában a vezető német szakszervezet

Megvetné lábát a Tesla új gyárában a vezető német szakszervezet

autopro.hu/V.M. | 2021.05.12 06:18

Megvetné lábát a Tesla új gyárában a vezető német szakszervezet

Fotó: Pixabay

A legnagyobb és legerősebb németországi szakszervezet, az IG Metall készen áll arra, hogy üzemi tanácsot alakítson a Tesla még épülő grünheidei gyárában – közölte a szakszervezet vezetője, Joerg Hofmann.

Hirdetés

A kaliforniai Tesla már toborozza a dolgozókat a készülő németországi üzeméhez. aminek elindítását áprilisban elhalasztották, részben a bürokratikus akadályok, részben amiatt, mert idő közben döntés született arról, hogy egy akkumulátorcella-gyárat is felépítenek az új telephelyen. Az üzem megnyitása most 2021 vége felé várható.

A német szakszervezetek befolyása nagy, sokszor a stratégiai döntéseknél is beleszólással rendelkeznek, így a Tesla nem hagyhatja majd figyelmen kívül, ha német munkavállalói csatlakoznak egy szakszervezethez.

Hofmann nemrég a Reuters-nek adott interjút, mely során elmondta, hogy: „Ha a grünheidei csapat benne van, létre fogunk hozni egy üzemi tanácsot a munkavállalókkal.”

Bár a Berlinhez közeli gyár építése még javában zajlik, a Teslának már gondja adódott a dolgozói kapcsolatában. Sajtóértesülések szerint a hatóságok vizsgálják, hogy az építkezésen dolgozóknak megfelelő munkakörülményeket és bérezést biztosítanak-e.

Nem megy könnyen az egyeztetés

Hofmann közölte, hogy még nem vette fel a kapcsolatot a Tesla-vezér Elon Muskkal. Emellett azt is megosztotta, hogy bár az érdemi egyeztetések az elektromosautó-gyártóval nem voltak egyszerűek a gyakori vezetőváltások miatt, az IG Metall üdvözölte a Tesla döntését a németországi gyár létrehozásáról.

A Tesla, német üzem építését felügyelő vezetője októberben, míg a vállalat németországi operációinak vezetője egy évvel azelőtt távozott pozíciójából.

Kiemelt Partnereink