Gyártók Megtarthatja német gyárait az Opel

Megtarthatja német gyárait az Opel

autopro.hu/V.M. | 2021.11.18 12:21

Megtarthatja német gyárait az Opel

Fotó: Media OPEL International

Az Opel Eisenach-ban és Rüsselsheimben található gyárait nem fogják kiszervezni közvetlenül a Stellantis irányítása alá – közölte az idén megalakult autóipari konszern, valamint az IG Metall szakszervezet, csökkentve az Opel jövőjével kapcsolatos aggodalmakat.

Hirdetés

A Stellantis továbbá azt is közölte, hogy az Opel Grandland X SUV-t, ami az eisenach-i egység október közepi leállása óta átmenetileg Franciaországban készül, 2022-től kizárólag a német üzemben fogják összeszerelni.

A hírek megnyugtatóak, mind a szakszervezetek, mind a német politikusok számára, akiknek korábban kettő fejlemény adott okot aggodalomra az Opel jövőjét illetően. Az egyik az eisenach-i üzem három hónapra történő leállítása a chiphiány miatt, míg a másik a Stellantis azon terve, hogy az előbbi és a rüsselsheimi üzemet külön vállalatokká szervezze, és közvetlen irányítása alá helyezze. Eisenach-al kapcsolatban a szakszervezetek attól tartottak, hogy a termelés tartós kiszervezése történhet, míg a német politikusok az átlátható, tiszta kommunikáció hiányát kifogásolták.

Megvédték a munkahelyeket

Ami az üzemek átszervezését illeti, az IG Metall, a legerősebb német szakszervezet közölte, hogy az üzemi tanács és a szakszervezetek elvetették a Stellantis terveit. A megállapodás szerint Rüsselsheim esetében nem lesz változás, míg az eisenach-i üzem önálló vállalattá lesz alakítva, de az Opel tulajdona alatt.

„A kiszervezést, valamint az Opel feldarabolását megakadályoztuk, és a munkahelyeket megvédtük” – idézi Jörg Köhlinger, az IG Metall körzeti megbízottjának szavait a Reuters.

A Stellantis korábban azzal érvelt, hogy az üzemek kiszervezésével egy rugalmasabb struktúra jönne létre, ami a munkahelyek védelmét is szolgálná.

Az eisenach-i üzemhez kapcsolódik, hogy egy oda beszállító francia vállalat értesülései szerint februárban indul ott újra az Opel Grandland X gyártása.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink