Gyártók Mégsem kezdődött el a Land Rover gyártása Nyitrán

Mégsem kezdődött el a Land Rover gyártása Nyitrán

Kuthi Áron | 2018.09.14 10:30

Mégsem kezdődött el a Land Rover gyártása Nyitrán

A Jaguar Land Rover gyára Nyitrán gyakorlatilag készen van, a termelést 1300 emberrel fogják elkezdeni. Már a termelés előtti betanuló összeszerelések zajlanak, a cég azonban konkrét időpontot még mindig nem adott arra nézve, hogy mikor indul a Land Rover Discovery tömeggyártása.

Hirdetés

Július közepén egészen pontosan 1387 felvett dolgozója volt a gyárnak, a HR-vezető közlése szerint ez év végére 1500-ig, 2020-ra 2800-ig fog felkúszni. (A nyári helyzetről szóló korábban videós anyaggal számoltunk be.)

De mégis mikor lesz termelésindítás? Május végén több szlovák sajtóorgánum számolt be róla, hogy szeptember 3-án indulnak a JLR gyártósorai a nyitrai gyárban. Később kiderült, hogy ezek az információk csak pár munkavállaló közlésén alapulnak. Álhír – fogalmazott tömören az Autopro érdeklődésére egy névtelenséget kérő, a nyitrai gyártásindításhoz közel álló forrásunk. A vállalat szlovákiai vezetése ezúttal is sietett közölni, hogy a termelés ősszel, év vége előtt indul. Tehát maradtak a mindvégig bevett, konkrét dátumot nem tartalmazó fordulatnál. Alexander Wortberg, a gyár szlovákiai igazgatója a héten egy nyitrai ipari szakközépiskolában járva az időpontról csak annyit mondott, a kezdés "heteken belül" elképzelhető.

A gyár iránti érdeklődés töretlen, a jelentkezők száma jelentősen meghaladja a tervezett létszámot, bőségesen lehet válogatni a munkaerőpiacon. A tavaly novemberben kezdett kampányban ez év májusáig 20 ezer ember jelentkezését fogadták. Egy szlovák álláskereső portál tanúsága szerint még mindig bőven akad nyitott pozíció, legyen szó gyártósori, minőségirányítási, mérnöki, adminisztratív, HR-, vagy beszerzői állásokról. De keresnek például lean-specialistát 1283 eurós kezdő fizetéssel. Nicci Cook HR-igazgató egy szlovák lapnak még nyáron azt mondta, elképzelhető, hogy külföldről is igényelnek munkaerőt a helyben betölthetetlen pozíciókra.

A nyitrai gyár szerelőcsarnokában 90 ezer négyzetméteren fog megkezdődni a munka. A festőcsarnok 53 ezer négyzetméteres, a végszerelés és teszt pedig 134 ezer négyzetméteren fog folyni. Hasonló nagyságú a logisztikai csarnok is. A JLR 1,4 milliárd eurót invesztál az új gyárba, ehhez 130 millió euró állami támogatást nyújtott Szlovákia. Évente 150 ezer autó készülne, ezt később 300 ezerre szeretné a vállalat feltornászni.

Nyitókép: a Jaguar épülő gyára a Zobor-hegyről

Kiemelt Partnereink