Gyártók Megpróbálja újrahasznosítani az autóipari műanyagokat az Audi

Megpróbálja újrahasznosítani az autóipari műanyagokat az Audi

autopro.hu/P.B. | 2020.11.27 14:17

Megpróbálja újrahasznosítani az autóipari műanyagokat az Audi

Fotó: Audi Hungaria Newsroom

Az Audi és a karlsruhei technológiai intézet (Karlsruhe Institute of Technology – KIT) kutatói egy olyan projekten dolgoznak, ami lehetővé tenné az autógyártás során használt műanyagok újrahasznosítását. A projekt célja az úgynevezett vegyes műanyagok újrahasznosításának lehetősége.

Hirdetés

Ahhoz, hogy az autóiparban használatos, nagy tűrőképességű, petróleumot tartalmazó műanyagokat is újra fel lehessen használni, az ilyen műanyagokat alkotóelemeire kell bontani, és a petróleum helyett más anyagot kell használni. A területben nagy potenciál rejlik – magyarázza az Audi közleményében Marco Philippi, hozzátéve, hogy ez az eljárás a későbbiekben egész autók újrahasznosítása esetében is alkalmazható lehet.

A KIT-vel együttműködésben az Audi a kémiai újrahasznosítás lehetőségét vizsgálja, amennyiben pedig találnak megfelelő eljárási módokat, akkor azok gazdasági és ipari felhasználásának lehetőségeit is tesztelik majd.

Az Audi a már nem használt járművek műanyag alkatrészeit – például hűtőrácsokat, üzemanyagtartályokat vagy dísztárcsákat – biztosítja a KIT kutatói számára, akik pirolízissel olajokká bontják ezeket a tárgyakat. Ez az olaj hasonló tulajdonságokkal bír, mint a petróleum, így lehetséges, hogy alkalmas arra, hogy ebből gyártsanak új alkatrészeket, amiket aztán egyszerűbben újra lehet hasznosítani. Dieter Stapf, a KIT professzora elmondta, hogy az intézet az Audival együtt úttörő munkát végez, az autóiparban az Audi az egyik első olyan cég, ami kísérletezik ezzel az eljárással.

Tartományi támogatással folyik a munka

A projekt az úgynevezett THINKTANK-stratégia részeként jöhetett létre, melyet Baden-Wüttemberg tartomány is támogat. A projekt célja a közlekedés fenntarthatóbbá tétele, ami iránt az Audi elkötelezett – mondta Dr. Christian Kühne, a THINKTANK vezetője.

Az Audi a projektet a szén-dioxid-kibocsátás csökkentését célzó stratégiája részének tekinti. A stratégia célja, hogy az Audi a jövőben karbonsemlegesen működjön. Ezt néhány üzem már most is teljesíti, köztük az Audi győri gyárai.

Az Audi egyre több modelljében használ újrahasznosított anyagokból készülő alkatrészeket, például az új A3-asok ülései 89 százalékban ilyen anyagokat tartalmaznak.

Kiemelt Partnereink