Gyártók Megnyílt Szaúd-Arábia legelső autógyára

Megnyílt Szaúd-Arábia legelső autógyára

autopro.hu/V.M. | 2023.09.29 08:19

Megnyílt Szaúd-Arábia legelső autógyára

Fotó: Facebook/Lucid Motors

Az amerikai Lucid Group megnyitotta első külföldi üzemét Szaúd-Arábiában. Az elektromos Lucid Air luxusautókat készítő egység egyúttal az arab királyság legelső autógyáraként kezdi meg működését.

Hirdetés

A Lucid második üzeme az első fázisában évi 5000 autót tud elkészíteni, ezeket a vállalat első, Arizona államban található gyárában készült alkatrészekből szerelik össze.

A szaúdi és külföldi piacokra is termelő üzem bővítésével a jövőben több gyártási folyamatot fognak lokalizálni, amivel a járművek tényleges helyben gyártása az évtized második felében kezdődik majd meg. A tervek szerint ez együtt fog járni a termelési kapacitás évi 155 ezer autóra növelésével.

Az új üzem, illetve annak jövőben esedékes bővítése a globális kereslet kielégítésén kívül abban is segíteni fogja a Lucidot, hogy Szaúd-Arábiának a következő tíz év alatt 50 ezer elektromos autót szállítson le egy nemrég aláírt szerződés értelmében, mely további 50 ezer jármű rendelésére is lehetőséget biztosít az arab országnak.

Szaúd-Arábia tudatosan tesz annak érdekében, hogy bekapcsolódjon az elektromos autók ellátási láncába, ezzel olajfüggő gazdaságát több lábra helyezve. A hazai járműállomány elektrifikálása szintén célja a királyságnak, ahol 2030-ra az újautó-eladások 30 százalékának kell elektromosnak lennie.

A Lucid üzeme Dzsidda városának közelében, a Vörös-tenger partvidékén található. A vállalat szerint az elhelyezkedés mind az alkatrészek, mind a kész járművek szállítása szempontjából előnyös.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink