Gyártók Megkezdte akkugyárának építését a BMW

Megkezdte akkugyárának építését a BMW

autopro.hu/P.B. | 2023.06.29 17:19

Megkezdte akkugyárának építését a BMW

Fotó: BMW Group PressClub Global

Megkezdte új akkumulátorgyárának építését a BMW. A bajor OEM nagyfeszültségű akkumulátorok összeszerelésére szolgáló új üzemet épít Woodruffban, Dél-Karolina államban. A jövőben ott szerelik majd össze a hatodik generációs akkumulátorokat, amelyeket a közeli spartanburgi gyár elektromos autóihoz használnak fel.

Hirdetés

A BMW 2022 októberében jelentette be, hogy akkugyárat épít az Egyesült Államokban – az autógyártó azt is bejelentette, hogy 1,7 milliárd dollárt fektet be az Egyesült Államokban, ebből egymilliárd dollárt a spartanburgi üzem elektrifikálására fordítanak, 700 millió dollárt pedig az új akkugyárra.

A Woodruffban épülő összeszerelő üzem várhatóan több mint 300 munkahelyet hoz létre mintegy 100 hektáron. A létesítmény technológiai épületekből, melléképületekből, energiaközpontból, vállalati étkeztetési létesítményekből és tűzoltóságból áll. A BMW nem közölt pontos részleteket a gyártókapacitásról, az viszont biztos, hogy az üzem az AESC-től fogja beszerezni a cellákat.

Helyben szerzi be az akkumulátorokat a BMW

A BMW célja, hogy 2030-ig legalább hat teljesen elektromos BMW X modellt gyártson Spartaburgben. Az AESC egyike a BMW Neue Klasse modelljeibe akkumulátorokat beszállító cégeknek. A másik két partner a kínai CATL és Eve Energy, melyek egyaránt beruházást hajtanak végre Debrecenben, ahol először fog újgenerációs elektromos autókat gyártani a BMW.

A három cellagyártóval kötött együttműködés révén a BMW ott akarja megvásárolni az akkumulátorcellákat, ahol a gyártás is zajlik. Míg Európában Debrecen lesz az egyik ilyen központ, addig az Egyesült Államokban Dél-Karolinában jön létre ez az ökoszisztéma.

A BMW Group azt a célt tűzte ki maga elé, hogy 2030-ra legalább 50 százalékra növelje a teljesen elektromos járművek arányát a globális eladásokban – jegyzi meg az electrive.com.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink