Gyártók Megkezdődött a Nikola Tre sorozatgyártása

Megkezdődött a Nikola Tre sorozatgyártása

autopro.hu/P.B. | 2022.03.30 12:18

Megkezdődött a Nikola Tre sorozatgyártása

Fotó: Nikola Motor Newsroom

A Nikola akkumulátoros elektromos teherautójának sorozatgyártása megkezdődött Arizona államban. A várakozások szerint a második negyedévben az első ügyfelek át is vehetik az új teherautójukat.

Hirdetés

Mint ismert, az amerikai Nikola nem sokkal 2021 karácsonya előtt adta át a az akkumulátoros elektromos Tre első példányait a Total Transportation Services (TSSI) logisztikai vállalatnak. Ezek még kísérleti teherautók voltak, azonban nekik köszönhetően több megrendelést és szándéknyilatkozatot is megköthetett a cég, aminek hála a sorozatgyártás is elindult.

Hogy mennyire fontos volt a sorozatgyártás beindítása a korábban csalási botrányba keveredett cég számára a piacok bizalmának visszaszerzése szempontjából, azt jól mutatja a tőzsdei reakció: a sorozatgyártás bejelentésének hírére 15 százalékkal drágultak az elektromosteherautó-gyártó részvényei. A sorozatgyártás kezdetéig Nikola 40 előszériás járművet épített meg, amelyek közül 18-at már át is adtak a vásárlóknak. A fennmaradó 22 jármű még átvizsgálás alatt áll, vagy szállításra vár.

Bizonytalan, mennyi Tre készül az idén

A Nikola tervei szerint az idei év végéig 300-500 akkumulátoros elektromos járművet gyártanak le. Hogy pontosan mennyit, az nem a gyártási kapacitástól, hanem a kritikus alkatrészek rendelkezésétől, azaz a cég ellátási láncától függ. A Nikola jelenleg évi 2400 teherautó készítéséhez elég gyártókapacitással rendelkezik, de a cég becslései szerint 2023 első negyedévére körülbelül 20 ezer teherautóra nő a kapacitás.

A befektetői nap keretein belül a cég tájékoztatást adott a Nikola Tre európai gyártásáról is: a tervek szerint 2023 júniusában indul az ulmi sorozatgyártás az európai piacra. Az üzemet tavaly szeptemberben nyitották meg – írja az electrive.com.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink