Gyártók Megint kevesebb lesz egy olcsó autóval

Megint kevesebb lesz egy olcsó autóval

autopro.hu/P.B. | 2023.08.24 12:23

Megint kevesebb lesz egy olcsó autóval

Fotó: Kia

A Kia bejelentette, hogy az Egyesült Államok piacán a 2023-as lesz az utolsó modellév a Rio számára. A népszerű, és a megfizethetőbb kategóriába tartozó modell európai kivezetéséről már korábban döntött a gyártó, Dél-Koreában pedig eleve nem is forgalmazzák az autót.

Hirdetés

Sajnos az SUV-k korszakát éljük, ezzel párhuzamos egyre több kisautót kaszálnak el a gyártók. Az elektromos átállás még egy nagy lapáttal rátesz a folyamatra, hiszen az egyébként is drágább elektromos hajtást jobban megéri a magas áron eladható autókba beszerelni. Bár némi reményt adhat az elektromos R5 vagy a Volkswagen bejelentett kisautóinak sora, ám közben folyamatosa vezetik ki az olcsóbb autókat.

A folyamat nemcsak Európában, hanem Észak-Amerikában is jellemző. Míg Európából már 2023-ben kivezetésre került a Kia Rio, addig az Egyesült Államokban ezt az évet még túlélte, ám a 2023-as modellév után új Rio nem lesz ott sem – írja a motor1.com.

Lesz azért helyettesítő

Európában az elektromos Kia Stonic lesz a Rio utódja, míg az Egyesült Államokban a K3-ast mutatták be erre a célra. A név kissé zavarba ejtő lehet, mivel korábban a nagyobb Forte esetében használták, de a Rio Sedan közvetlen utódjaként újrahasznosítja a nevet a Kia.

Ahogyan arról az autopro.hu is beszámolt, az USA piacáról hamarosan eltűnik a Mitsubishi Space Star helyi változata. A modell Európában a legolcsóbb új autók között van.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink