Gyártók Megegyezett a Stellantis a szakszervezetekkel

Megegyezett a Stellantis a szakszervezetekkel

autopro.hu/V.M. | 2023.03.30 06:23

Megegyezett a Stellantis a szakszervezetekkel

Fotó: Stellantis

Az olasz fémipari szakszervezetek megállapodásra jutottak a Stellantis autógyártó konszernnel 120 fő elbocsátásáról az Atessában található, Európa legnagyobb furgongyárának számító üzemből.

Hirdetés

A létszámcsökkentést önkéntes alapon fogják megvalósítani, és a távozók nem lehetnek öt évnél távolabb a nyugdíjkorhatár elérésétől – közölték a szakszervezetek.

A Stellantis-tól távozást követő első két évben a volt alkalmazottak a fizetésük 90, míg a maradék három évben a bérük 70 százalékának megfelelő összeget fognak kapni. Ezt részben az állam, részben az autógyártó fogja fizetni.

A szakszervezetekkel kötött megállapodás részeként a Stellantis 40 főt fog felvenni azok közül, akiket jelenleg munkaerő-kölcsönzőkön keresztül foglalkoztat, ezenfelül az olasz üzem ezer dolgozója fog villanyhajtású járművekhez kötődő képzésben részesülni – írta meg a Reuters.

Az atessai üzemben mintegy ötezren dolgoznak, ők évente akár 300 ezernél is több furgont készíthetnek el.

Sok munkahelybe kerül az elektrifikáció

Ahogy arról korábban az autopro.hu is beszámolt, a Stellantis idén csak Olaszországban 2000 pozíciót szüntet meg az elektromos átmenet részeként, és Carlos Tavares vezérigazgató nem tudta kizárni a további leépítések eshetőségét.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink