Gyártók Ezreket bocsát el a Stellantis

Ezreket bocsát el a Stellantis

autopro.hu/V.M. | 2023.03.02 12:21

Ezreket bocsát el a Stellantis

Fotó: Stellantis

A Stellantis autógyártó konszern a korábbiak után idén további kétezer olaszországi munkahelyét szünteti meg az elektromos átmenet következtében.

Hirdetés

A PSA Csoport és a Fiat Chrysler összeolvadásával 2021 elején létrejött vállalat a létszámcsökkentésről, mely a 47 ezer fős olasz dolgozói állományának 4,3 százalékát érinti, már megegyezett a szakszervezetekkel.

Az előző év szintén leépítést hozott a Stellantis olaszországi munkavállalóinak. Idén főképpen a gyártásban közvetlenül nem résztvevő alkalmazottak számíthatnak szerződésük felbontására.

Szakszervezetek közlése szerint az érintettek kárpótlásban fognak részesülni. A kárpótlási formák között szerepel a korai nyugdíjazás, illetve a két évnyi fizetésnek megfelelő egyszeri kifizetés is.

Nem jók a kilátások

A The Detroit News beszámolója szerint Carlos Tavares Stellantis-vezérigazgató nemrég baljóslóan nyilatkozott az elektrifikáció hatásairól. „Az elektrifikáció ára hatással lesz az üzleti lábnyomunkra szerte a világon” – mondta.

Egy, a további leépítések lehetőségeiről szóló újságírói kérdésre válaszolva pedig azt mondta, hogy az autóipari változásokhoz alkalmazkodás érdekében minden lehetőséget számba vesznek.

A Stellantis nem egyedüli autógyártóként hajt végre sokakat érintő létszámcsökkentést. A Ford nemrég jelentette be, hogy Európában 3800 pozíciót szüntet meg az elektromos átmenet részeként, többet, mint amennyit a szakszervezetek a legrosszabb esetben elképzelhetőnek tartottak.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink