Gyártók Megállt az élet a Land Rover szlovákiai gyárában

Megállt az élet a Land Rover szlovákiai gyárában

autopro.hu/V.M. | 2021.06.29 11:19

Megállt az élet a Land Rover szlovákiai gyárában

Land Rover Defender | Fotó: Land Rover Newsroom

A félvezetőket tartalmazó autóalkatrészek hiánya miatt a Jaguar Land Rover leállította a Land Roverek gyártását a szlovákiai Nyitrában található összeszerelőüzemében.

Hirdetés

A Defender és Discovery terepjárókat készítő egység a Jaguar Land Rovernek már nem az első olyan üzeme, aminek működésében fennakadást okoz a globális chiphiány. Áprilisban már az angliai Castle Bromwich-ban és Halewoodban található gyárakat is le kellett állítani.

Nyitrában közben zavartalanul folyhatott a járművek építése, a The Times értesülései szerint azonban most a szlovák üzemet is utolérte a világszinten mintegy félmillió jármű gyártását megakadályozó chiphiány.

Még tovább nőhet a várakozási idő

A JLR nem közölte, hogy mikor indulhat újra a munka szlovákiai egységében, aminek gyártási kapacitása évi 150 ezer jármű. A vállalat a brit Autocar megkeresésére azt írta: „Szorosan együttműködünk az érintett beszállítókkal a probléma megoldása, illetve ahol csak lehetséges, a vásárlói megrendelésekre gyakorolt hatás minimalizálása érdekében.”

A Defender esetében a régiós várakozási idő már a leállás előtt is egy évre tehető volt becslések szerint, ez az érték most várhatóan tovább fog nőni.

Thierry Bolloré, a JLR vezérigazgatója még korábban 2020 folyamán befektetőkkel azt közölte, hogy az elektronikai komponensek közvetlenül azok gyártóitól rendelése megóvta a vállalatot a chiphiány legrosszabbjától. Azt nem tudni, hogy ezt a beszerzési modellt alkalmazzák-e még mindig.

Kiemelt Partnereink