Gyártók Még több elektromos buszt gyárt a Kamaz

Még több elektromos buszt gyárt a Kamaz

autopro.hu/P.B. | 2021.04.30 11:17

Még több elektromos buszt gyárt a Kamaz

Fotó: Wikipedia

Moszkva üzemelteti a legtöbb elektromos buszt Európában azzal, hogy hatszáz ilyen jármű rója az orosz főváros útjait. A város ennek ellenére óriási mértékben, 1600 további busszal bővítené flottáját a következő években, hogy teljesen kiválthassa a dízelbuszokat. Nem véletlen tehát, hogy a Kamaz Moszkvában növeli gyártókapacitását.

Hirdetés

Moszkvában, a Sokolniki autójavító központ (SVARZ) területén épít gyárat a Kamaz. A teherautó-gyártó tervei szerint évente 500 elektromos autóbuszt tud majd legyártani a SVARZ területén első körben, míg a beruházás második fázisában már 700-ra nőhet ez a szám egy új, háromezer négyzetméteres csarnok felhúzásával.

Ezzel a hétszázas gyártási volumennel a SVARZ lesz a legnagyobb olyan gyár Oroszországban, ami elektromos járművek előállítására szakosodott – írja a Green Car Congress.

Már zajlanak a tesztek

A Kamaz buszainak tesztelése már zajlik, tizenegy tesztbuszt gyártottak a SVARZ területén, ezek közül öt már idén májusban Moszkva utcáira kerül, megkezdeni a tesztelést, addig pedig a gyártó vizsgálja az autóbuszokat.

A Kamaz 6282 típusjelű elektromos buszokat két darab 125 kilowattos, a ZF által gyártott motor hajtja, melyeket 80 kilowattórás, lítium-titanát akkumulátorok működtetnek. A buszok pantográffal, felső vezetékről tölthetőek, egy töltéssel ötven kilométert tudnak megtenni.

A Kamaz első elektromos buszai még 2017 végén álltak forgalomba.

Kiemelt Partnereink