Gyártók Még több e-autója gyártását vágja meg a VW konszern

Még több e-autója gyártását vágja meg a VW konszern

autopro.hu/V.M. | 2023.11.20 11:17

Még több e-autója gyártását vágja meg a VW konszern

Fotó: Škoda Storyboard

A Volkswagen konszern további üzemeiben fogják vissza az elektromos modellek gyártását a villanymotorok hiánya miatt. A legfrissebb hírek szerint a probléma a Škoda Enyaq csehországi és a Cupra Tavascan kínai termelésére is kihat.

Hirdetés

Korábban a Volkswagen zwickaui és emdeni üzemeiben csökkentették az elektromos autók gyártását a motorok hiánya miatt, a Škoda szóvivője nemrég pedig megerősítette a Handelsblattnak, hogy az alkatrészhiány a Škoda Enyaq Mladá Boleslav-i gyártását is érinti novemberben és decemberben.

A német lap arról is beszámolt, hogy Kínában a Cupra Tavascan gyártását csak korlátozottan tudják kiszolgálni elektromos motorokkal. Ugyanakkor az ID modellek kínai gyártását egyelőre nem érinti az ellátási zavar, ahogy a VW ID.4 amerikai termelését sem.

Egy hiba mindennek a forrása

Az electrive.com által szemlézett beszámoló szerint mostanra többet tudni a probléma hátteréről. Az már eddig is ismert volt, hogy az új APP550 elektromos motorból nem áll elég a gyárak rendelkezésére, bennfentesek pedig most kifejtették, hogy a VW kasseli alkatrészüzemében a termelés felfuttatásakor hiba lépett fel, ami miatt a tervezettnél sokkal kisebb ütemben készülnek jelenleg az erőforrások.

A VW egy szóvivője megerősítette, hogy az előd PSM motornál erősebb és hatékonyabb új hajtóegységek gyártása korlátozott ütemben folyhat csak, ami miatt az év utolsó két hónapjában több autógyárban is a termelés csökkentésére kell számítani.

Az ügyhöz közeli források szerint a probléma az APP550 állórészének gyártórendszerét érinti. Emiatt a termelés az elméleti kapacitás mindössze 30 százalékán folyik.

Korábban olyan sajtóértesülések is napvilágot láttak, melyek szerint a VW biztosítani szeretné az új ID.7 gyártásának terv szerinti felfuttatását, ezért a kész APP550 hajtóegységek egy nagy hányadát Emdenbe szállítják. A döntés nyilvánvalóan súlyosbítja a termelési gondokat más telephelyeken.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink