Gyártók Még több akkugyártó kapacitást építene a Stellantis

Még több akkugyártó kapacitást építene a Stellantis

autopro.hu/V.M. | 2023.09.11 08:21

Még több akkugyártó kapacitást építene a Stellantis

Fotó: Stellantis

A Stellantis az eddig bejelentetten felül még tovább, 400 gigawattórára akarja növelni a globális akkumulátortermelő kapacitását azért, hogy támogassa az elektromos járművek termelésének felfutását.

Hirdetés

A tervekről Micky Bly, a vállalat hajtásrendszerekért felelős globális vezetője beszélt, kitérve arra is, hogy az akkumulátorok gyártásához szükséges nyersanyagok ellátását is biztosítani igyekeznek.

A Stellantis eddig évi 250 gigawattórára tehető globális akkumulátorgyártó kapacitás létesítését jelentette be. „Úgy hisszük a kapacitásunkat világszerte 400 gigawattórára kell növelnünk” – mondta Bly a Stellantis új, torinói Akkumulátortechnológiai Központjának megnyitóján.

A világ harmadik legnagyobb autógyártó konszernje a mai napig hat nagyméretű akkumulátorgyártó üzem építését vette tervbe. Az nem derült ki Bly nyilatkozatából, hogy ezeken felül újabbak telepítésével növelnék-e tovább a termelőkapacitást – számolt be a Reuters.

Már működik az első üzem

A Stellantis első európai akkumulátorgyártó gigagyára Franciaországban nyílt meg, ezt egy-egy olaszországi és németországi üzem fogja követni, melyek mindegyike az ACC-hez, a Stellantis, a Mercedes és a TotalEnergies közös cégéhez tartozik. Az Egyesült Államokban és a Kanadában további három akkugyártó üzemmel fog rendelkezni a konszern.

Az autógyártók az akkumulátorok gyártásán kívül azok fejlesztését is igyekeznek házon belülre vinni, legalábbis bizonyos mértékben. A Stellantis most átadott torinói és a Kanadában épülő hasonló központja is ezt szolgálják. A több mint száz főt foglalkoztató torinói létesítményben akkumulátorcsomagok tesztelését és fejlesztését fogják végezni.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink