Gyártók Még sokáig láthatunk Mercedes-t a Forma-1-ben

Még sokáig láthatunk Mercedes-t a Forma-1-ben

autopro.hu/D.Á. | 2022.05.12 04:20

Még sokáig láthatunk Mercedes-t a Forma-1-ben

A Forma-1-es autók hajtásláncával szerelt AMG One | Fotó: Mercedes me media

A Mercedes-Benz már korábban bejelentette, 2025-től csak tisztán elektromos platformokat fog fejleszteni, és az arra készen álló piacokon csak emissziómentes autókat fognak árulni. A Forma-1 azonban egy jó darabig nem hagy még fel a belső égésű motorral, hiszen a következő, 2026-ban életbe lépő szabálymódosítások is tartalmazzák még azt. A Mercedes ennek ellenére is ott lesz a Száguldó Cirkusz indulói között.

Hirdetés

A 2022-es Forma-1-es autókat már E10-es benzin hajtja, amelynek 10 százaléka növényi forrásból származó etanol, mint az utcai autókban használt társának. 2026-ban, amikor a Porsche és az Audi beszáll a versenysorozatba, a Forma-1-es autók belső égésű motorjai teljes mértékben áttérnek a megújuló forrásból származó, szintetikus üzemanyagok használatára. Ola Källenius, a Mercedes-Benz vezérigazgatója elmondta, a vállalat a dekarbonizáció útját kívánja járni, ennek módja a Forma-1-ben az áttérés a szintetikus üzemanyagokra.

A cégvezér úgy fogalmazott, hogy 2026-tól az F1-es autók tesztlaboratóriumként fognak szolgálni a szintetikus üzemanyagok fejlesztéséhez. Källenius úgy véli, az akkumulátortechnológia nem fejlődött annyit, hogy például egy olyan helyszínen tisztán elektromosan versenyezzenek, mint a Yas Marina versenypálya Abu Dhabiban. A Forma-1 és a Formula E összevonásáról Källenius nem akar gondolkodni, szerinte az F1 mindig az autóversenyzés csúcsa marad.

Minden eddiginél közelebb az F1-hez

A Forma-1-hez leginkább kapcsolódó Mercedes-projekt az AMG One utcai szuperautóé, amely közvetlen átjárást ad a versenysorozat és az utcai autók között. A koncepció 2017-ben mutatkozott be, és az idei év közepén fog gyártásba kerülni számos halasztás után. Csak 275 darab fog készülni az egyik világbajnok Mercedes-AMG Forma-1-es autó hibrid hajtásláncával szerelt modellből. A középre beépített V6-os, 1,6 literes benzinmotor 11 ezres fordulatszámra képes, elektromos turbofeltöltőt kapott.

Fotó: Mercedes me media

A hajtáslánc része még négy elektromos motor is, a rendszer összteljesítménye ezekkel együtt ezer lóerő. A hatalmas teljesítmény nincs ingyen – a motort 50 ezer kilométerenként fel kell újítani. Az Aston Martin Valkyrie-t kihívó AMG One 25 kilométert tisztán elektromosan is tud menni. A gyártáskész szuperautót még hivatalosan nem mutatták be, ez a következő hónapokban várható.

Fotó: Mercedes me media

A Mercedes már gondolkodik a még meg sem jelent AMG One utódján is, ami egy tisztán elektromos szuperautó lesz. A koncepciót május második felében le is leplezi a gyártó. A Vision AMG gyártáskész változata 2025-re várható — adta közre a motor1.com.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink