Gyártók Még mindig nem tudott megegyezni a Nio és az Audi

Még mindig nem tudott megegyezni a Nio és az Audi

autopro.hu/P.B. | 2024.01.19 07:22

Még mindig nem tudott megegyezni a Nio és az Audi

Nio ES8 - az egyik vitatott nevű modell, ami Európában ezért EL8 lesz. | Fotó: NIO News

Az Audi és a Nio között zajló vita jelenleg talán a legélesebb nézeteltérés két gyártó között Európában. A német és a kínai gyártó már meglévő modellek védjegyjogaiért küzd egymással. A vita újabb szintre ért a bíróságon.

Hirdetés

Az Audi és a Nio közötti vita két és fél évvel ezelőtt kezdődött, akkor még a kínai gyártó egyetlen járművet sem hozott forgalomba Európában. A felek azóta még mindig kibékíthetetlenek, és közben a Nio már több európai piacon is forgalmazza autóit. Az Automobilwoche információi szerint a müncheni bíróságon a legutóbbi fordulóban sem sikerült megegyezésre jutni.

A két fél közötti vita lényegében az ES6, ES7 és ES8 típusnevekről szól, amelyek alatt a kínaiak három elektromos SUV-t akartak eladni Németországban (is). Az Audi álláspontja szerint ezek az elnevezések sértik az S6, S7 és S8 modellek védjegyjogait. A német gyártó ezért 2021 októberében beperelte az új versenytársat a müncheni regionális bíróságon.

Jó ideje tart a huzavona

Az első tárgyalás 2022 májusában zajlott, míg az ES7 modellt elővigyázatossági okokból EL7-re nevezte át a Nio 2022 októberében. További jogi viták ezután is maradtak, a következő tárgyalásra 2022 decemberében került sor, eredmény nélkül. A regionális bíróság ítélete szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt, 2023 januárjában született meg, ekkor az Audi javára ítélt a bíróság.

A tavaly januárban vesztes kínaiak fellebbezést nyújtottak be, így jutottunk el oda, hogy idén január 18-án újabb vita zajlott a bíróságon. Ráadásul ismét nem tudtak megegyezni a felek, így akár szövetségi szintre is eljuthat az ügy Németországban.

Uniós szinten is megy a háború

Az Automobilwoche információi szerint a legutóbbi tárgyaláson a bíró a peren kívüli megegyezést szorgalmazta az esetleges márciusi ítéletig. Rendkívül valószínűtlen azonban, hogy ebbe mindkét fél bele fog menni.

A Nio már egyértelmű lépéseket tett a megegyezés irányába: EL7 néven vitte Németországba az ES7-et, és ennek mintájára az ES6 is az EL6 nevet kapja meg. Az Audi azonban továbbra is ragaszkodik védjegyjogainak jogi érvényesítéséhez, ráadásul a két gyártó vitája uniós szinten is zajlik. Itt – akárcsak a müncheni regionális bíróság előtt 2023 januárjában – végül az Audi győzött.

Lehetséges azonban, hogy a müncheni felsőbb tartományi bíróság sem fogja biztosítani a békét az Audi és Nio között. Ha a vesztes fél nem elégedett a bíró döntésével, elméletileg nyitva állna a további út a Szövetségi Bírósághoz. Egyelőre sem a Nio, sem az Audi nem kommentálta a pereskedést az Automobilwoche megkeresésére.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink