Gyártók Már felsejlenek az új Ford pickupok a gyártósor elején

Már felsejlenek az új Ford pickupok a gyártósor elején

autopro.hu/H.J. | 2019.12.18 16:11

Már felsejlenek az új Ford pickupok a gyártósor elején

További háromezer új munkahelyet teremt a Ford Motor két üzemében, Michigan délkeleti részén. A vállalat több, mint egymilliárd dolláros beruházással újítja fel gyárait.

Hirdetés

A Ford közel 1,5 milliárd dollárt fektet a Ford Michigan Assembly és a Dearborn Truck üzemeibe, ahol a hamarosan megjelenő Bronco SUV-t és az F-150 pickup elektromos változatait gyártják majd.

A Ford az F-150-nel indul harcba a Tesla Cybertruckja ellen, ám a rivalizálásnak éppen Elon Musk ágyazott meg, miután bemutatta a Tesla első pickup modelljének prototípusát. Musk és a Tesla számtalanszor emlegeti a Ford ultranagy pickupját mint legyőzendő versenytársat.

A szakszervezettel kötött megállapodás hozzájárult a beruházáshoz

Az üzemek bővítéséhez az Egyesült Autóipari Dolgozók (UAW) sztrájkját követően az az új megállapodás járul hozzá, melyet a szakszervezet és az autógyártó a múlt hónapban írt alá. Egyes források szerint a michigani dolgozók létszáma a kétszeresére növekszik, 5400 főre, míg a Dearborn Truck 300 új alkalmazottat foglalkoztat majd.

A Ford bejelentése szerint 2020-ban induló Bronco gyártásához szükséges gyártósorok és berendezések telepítése, illetve a Ranger / Bronco átalakító központ kialakítása a vállalatnak 767 millió dollárjába került. Emellett további felszereléseket is telepíthetnek a michigani üzemben 2022-ig.

A dearborni üzembe 696 millió dollárt fektet a vállalat – ezt a pénzt a hibrid és elektromos F-150-es modellek gyártásához szükséges berendezésekre és szerszámokra fordítja a Ford. A vállalat a gyárban akkumulátor egységek összeállítását is tervezi, emellett a préselés és meghajtás-gyártás fejlesztését szolgáló beruházások is várhatóak.

Valamit valamiért...

A michigani gazdasági fejlesztésekért felelős szervezet nemrég hagyta jóvá a Ford kérelmét, eszerint a vállalat 35,3 millió dollár értékű pénzbeli támogatást kap. Ugyanakkor a gyártó beleegyezett abba, hogy a korábban jóváhagyott 12 millió dollár értékű ösztönzőkről lemondjon. Ezt az összeget a Romeo Engine és Flat Rock Assembly gyárainak bővítésére fordította volna, a tervek azonban másképp alakultak. Az UAW-szerződés alapján a Romeo Engine üzem bezár, míg a Flat Rock gyárból 650 munkahelyet helyezett át más helyszínekre.

Sok terve van a vállalatnak

A Ford tavasszal egy autonóm járműveket gyártó üzem megnyitásáról beszélt, melyet Detroit közelében tervezett volna. Egyes források szerint a vállalat az önvezető technológiával foglalkozó üzemét az alapmodelleket gyártó mexikói telephelyekhez közelebb építheti fel – itt a bérszintek jóval alacsonyabbak.

A Ford emellett továbbra is azon dolgozik, hogy 2021-ben útnak indíthassa teljesen autonóm járműveit. A gyártó partnerével, az Argo AI-vel együttműködve teszteli az autonóm technológiát Miamiban, Austinban és Washingtonban.

Nyitókép: twitter.com

Kiemelt Partnereink