Gyártók Magyarországon készülhet az új Maruti kisautó

Magyarországon készülhet az új Maruti kisautó

Panker Gergő | 2013.10.25 14:39

Magyarországon készülhet az új Maruti kisautó

Az indiai Maruti Suzuki bejelentette egy új prémium kategóriás kisautó, a YRA kódnevű modell gyártását. A hírek szerint a Honda és Hyundai hasonló méretű modelljei kihívójának szánt kisautót Magyarországon, az Esztergomban található Suzuki-gyárban szerelnék össze.

Hirdetés

Múlt héten beszámoltunk Orbán Viktor miniszterelnök indiai látogatásról, valamint számos jó hír kapott szárnyra a Magyarországon található Audi- és Opel-gyárakkal kapcsolatban is. Mindezt ha hozzáadjuk ahhoz, hogy gyakorlatilag a magyar autóipar tartja életben az ország ipari kibocsátását, valamint hogy a magyar kormány rendkívüli hangsúlyt fektet keleti nyitás stratégiájára, a mostani hír egyáltalán nem tűnik meglepőnek.

A Maruti Suzuki új, YRA kódnevű kisautóját kizárólag Magyarországon gyártanák

Az indiai Financial Express hírügynökség beszámolt a Maruti Suzuki következő nagy projektjéről, a YRA kódnevű prémium kategóriás kisautó gyártásáról, amelyet a gyártó a hamarosan érkező Honda és Hyundai modellek kihívójának szán. A hír Magyarország számára azért fontos, mert a vezető indai autógyártó a YRA európai piacra szánt változatát kizárólag az eszergomi Suzuki-gyárban gyártaná. Az új modell bemutatója 2015-re várható, illetve Európában is ekkor dobják majd piacra. Az autó műszaki tulajdonságairól egyelőre kevés információt tudunk, ám valószínűleg dízelmotorral szerelik majd a Maruti új kisautóját.

A Financial Express egy autóiparban érintett névtelen forrástól megtudta, hogy a „fejlesztés előrehaladott stádiumban van mind Japánban (az anyacég Suzukinál), mind pedig Indiában.” Az új modell megjelenése 2015 negyedik negyedévére várható, Európában pedig szintén nem sokkal ezután dobnák piacra. Ez alapján arra lehet következtetni, hogy a magyarországi gyártás valamikor 2015 közepén indulna. Az összeszerelést az Esztergomban található Magyar Suzuki Zrt. végezné, amelyről múlt hónapban Orbán Viktor miniszterelnök elmondta, hogy 30 000 magyar családnak biztosít megélhetést.

Mumbaiban tett látogatása során Szijjártó Péter külügyi államtitkár bejelentette, hogy elkezdődtek a tárgyalások magyar és indiai autóipari beszállítók között, és Orbán Viktor miniszterelnöknek látogatásakor már csak el kell fogadnia az addigra elért egyezséget. Orbán egy Mumbaiban tartott üzleti fórumon kijelentette, hogy két nagy fontosságú üzletet kötöttek indiai nagyvállalatokal, a részletekre azonban nem tért ki, illetve az érintett cégeket sem nevezte meg. Ugyanitt a miniszterelnök elmondta: „Az autóipar a magyar-indiai gazdasági együttműködés legfontosabb területe.” Hozzátette: a magyar autóipar sikere a „a helyi mérnökök magas színvonala és az alacsony munkaköltségeknek köszönhető.”

Forrás: BBJ, maruticarsindia.in

Kiemelt Partnereink